Det finns planeter därute som inte hör till något solsystem. De finns mellan stjärnorna i den tomma rymden och har hamnat där när ett solsystem bildats och denna planet inte hamnat i ett gravitationsfält till sin sol eller större planet. Istället har den vilset gett sig ut i tomheten.
Astronomer har i dag blivit bättre på att finna dem. Hittills har fyra hittats inklusive den som nu hittats. Det har räknats ut att dessa planeter har en storlek som Mars eller Jorden. Det handlar inte om jätteplaneter eller gasplaneter.
Att hitta något i rymden som inte avger eget ljus är extremt utmanande. Men två organisationer lyckas med det. Det är OGLE -samarbetet (Optical Gravitational Lensing Experiment) och SAMARBETET KMTN (Korean Microlensing Telescope Network).
Det (min anm.) är en utmaning att finna dessa planeter, Frågan man kan ställa sig är om de skulle kunna fångas in? Jag tänker på den eventuellt existerande planet nine som antas kunna finnas lång bortanför utanför Pluto lång därute i Kuiperbältet.
Tänk om vi en gång skulle kunna fånga in denna
planet som är ca 3 gånger större än jorden (om dberäkningar stämmer och om den existerar) och få in den i en bana runt solen för
att kolonisera den. En planet utan en historia från bortre delen av solsystemet och därför knappast
innehåller överraskande virus eller andra obehagliga levande organismer vilket
ex Mars kan ha.
Bild från vikimedia i detta fall en animation av den
eventuellt existerade planet nio bortanför Pluto