Google

Translate blog

tisdag 12 september 2023

Astronomer i Indien har upptäckt en polär ringgalax

 


En polär ringgalax är en ovanlig typ av galax försedd med en yttre ring av gas och stjärnor belägen i ett annat plan än galaxens skiva.

Genom analys av data från Dark Energy Camera Legacy Survey (DECaLS) har astronomer från Christ University i Bangalore i Indien upptäckt en ny ringgalax som fått beteckningen DES J024008.08-551047.5 och som kan tillhöra den sällsynta klassen av polarringgalaxer. 

De så kallade polarringgalaxerna (PRG) är system som består av en spiralliknande galax och en polär ring vilka förblir separata i miljarder år. I allmänhet är dessa yttre polära ringar som består av gas och stjärnor, justerade ungefär vinkelrätt i förhållande till huvudaxeln av den centrala värdgalaxen.

Men även om mer än 400 PRG-kandidater har upptäckts hittills, har endast några dussin av dem bekräftats som  polarringgalaxer genom uppföljande spektroskopiska observationer.

Nu har ett team av astronomer under ledning av Akhil Krishna upptäckt  ytterligare en PRG-kandidat. Detektionen av DES J024008.08-551047.5 ( DJ0240) gjordes under visuella observationer av optiska bilddata från DECaLS.

Vi upptäckte galaxen DJ0240 som en potentiell PRG-kandidat med en ringkomponent placerad nästan vinkelrätt mot värdgalaxen, beskrev forskarna det.

Ringens positionsvinkel är cirka 80 grader mot galaxen och positionsvinkeln av sj'lva galaxen mot ringen är är cirka 10 grader, vilket tyder på att de två komponenterna är nästan vinkelräta mot varandra. Avståndet till galaxen uppskattas till cirka 1,8 miljarder ljusår.

Genom att analysera bilderna fann teamet att ringen är tre gånger mer utsträckt än värdgalaxen vilken består av en utbuktning och en skiva. Dessutom visade det sig att ringen är blåare än galaxen något som vanligtvis observeras även av andra kända PRG. Författarna till artikeln förklarade att närvaron av blåare ringkomponenter i PRG indikerar en högre nivå av pågående stjärnbildningsaktivitet i dessa strukturer.

Fyndet rapporterades i en artikel publicerad den 29 augusti på pre-print-servern arXiv.

Bild vikipedia NGC 660 är en polär ringgalax belägen i stjärnbilden Fiskarna på ett avstånd av ca 45 miljoner ljusår från solen. NGC 660 ingår i M74-gruppen. Bilden visar hur en ringgalax ser ut och är ett bättre exempel på detta än det i länken ovan av den nu upptäckta ringgalaxen DJ0240.