Google

Translate blog

lördag 25 juli 2020

Mysteriet med de annorlunda svarta hålen är troligen inte så mystiskt


Ett team av forskare har identifierat en grupp av svarta hål som tagits för en ny typ av svarta hål.  Dessa  svarta hål hittades genom Chandra Deep Field-South (CDF-S) undersökning vilkets resultat blev den djupast tagna röntgenbilden som någonsin tagits.

Den största delen av bilden visar CDF-S  under en tidsperiod av 7 miljoner sekunder av observationstid från Chandra under en period av flera år.

 I bilden representerar rött, grönt och blått röntgenstrålar med en låg, medelhög och hög energi i de områden Chandra arbetar. De flesta av punkterna i bilden visar dock ett svart hål.

I det senaste bildmaterialet kombineras röntgenstrålar från Chandra i CDF-S med stora mängder data av olika våglängder från NASA:s rymdteleskop Hubble och Spitzer.

Astronomerna såg på svarta hål som ligger 5 miljarder ljusår eller mer bort från jorden i ett begränsat område av rymden. Här hade forskarna sedan tidigare hittat 67 kraftigt skymda växande svarta hål genom undersökning i röntgen och infrarödstrålningsdata i CDF-S.

Av dessa 67 katalogiserades 28 som supermassiva svarta hål som udda och annorlunda och då för att de misstänktes vara antingen långsamt växande svarta hål med låg densitet, dammtäckta svarta hål eller helt enkelt inte svarta hål utan avlägsna galaxer.

Supermassiva svarta hål växer och har växt genom att dra till sig omgivande material som då värms upp och producerar strålning på ett brett spektrum av våglängder inklusive röntgenstrålning. Många astronomer anser  att denna tillväxt inkluderar en fas som inträffade för miljarder år sedan då en tät kokong av damm och gas täckte de flesta svarta hål. Dessa kokonger av material var då bränslekällan.

Vad man kom fram till nu var att alla dessa upptäckter ovan var ordinära svarta hål men där olika skeenden gjort eller gjorde att man förvirrats till att misstänka att de vara av två slag.

Kanske vi ska (min anm.) ta till oss att svarta hål finns men alla är de samma slag av svarta hål. Men vad som sker i dess omgivning kan skiljas åt och ge ett förvirrande intryck om man inte förstår vad som naturligt kan ske beroende på vad som finns i dess omgivning. En större gåta anser jag vara varför det (som vi anser oss vet) finns ett svart hål i centrum på alla galaxer.

Bild från vikipedia som visar Simulering av hur ett svart hål framför Vintergatan skulle se ut. Det svarta hålet har 10 solmassor och ses här från ett avstånd på 600 km.