Google

Translate blog

måndag 21 augusti 2023

Virgin Galactic sände iväg sina första rymdturister

 


Virgin Galacticskickade iväg sina första turistpassagerare till rymdens viktlöshet torsdag, 10 augusti 2023. Det var kulmen på en nästan två decennier kommersiell strävan, enligt företaget. De tre passagerarna - Jon Goodwin, Keisha Schahaff och hennes tonårsdotter Anastatia Mayers - flöt gravitationsfritt genom rymdfarkosten Virgin cirka 45 minuter efter start.

De är nu officiellt astronauter. Välkommen till rymden, sa Virgin Galactic-annonsören Sirisha Bandla när rymdfarkosten  kom upp till 80 kilometers höjd, nivån som markerar kanten till rymden där tyngdkraften är minimal.

Efter några minuter i rymden började farkosten sjunka och landade säkert i den amerikanska delstaten New Mexico på samma landningsbana från vilken den startat.

Flygningen var "utan tvekan den mest spännande dagen i mitt liv", beskrev Goodwin, 80, en äventyrare som tävlade i OS 1972 som kanotist för Storbritannien.

Den rena accelerationen, Mach-3,  på åtta och en halv sekund var helt surrealistisk, beskrev han.

Det var otroligt och jag är fortfarande exalterad, beskriver Mayers 18 år som blev den yngsta personen någonsin att åkt ut i rymden.

Torsdagens efterlängtade flygning var kulmen på ett nästan två decennier gammalt löfte från den brittiska miljardären Richard Branson, Virgin Galactics grundare, att föra turister ut i rymden.

Rymdflygningarna involverar ett gigantiskt flygplan med dubbla flygkroppar som lyfter från en landningsbana till sin höjd och sedan släpper iväg ett raketdrivet rymdplan som svävar upp allt högre.

Detta uppdrag, som heter Galactic 02, är företagets andra kommersiella flygning.

Den första i slutet av juni hade en grupp högre italienska flygvapenofficerare ombord som utförde flera experiment. Men nu var det civila som gjorde resan och enbart för nöjes skull.

Virgin Galactic grundades 2004 och har sålt cirka 800 biljetter till platser på framtida kommersiella flygningar - 600 mellan 2005 och 2014 för $ 200 000 till $ 250 000 och 200 sedan dess för $ 450 000 vardera.

Goodwin reserverade sin plats 2005, men drabbas av Parkinsons sjukdom nio år senare vilket dämpade hans förhoppningar.

Jag trodde att det var slutet och aldrig skulle få komma ut i rymden, påtalade han.

Men han blev en av de som valdes ut som en av de tre första rymdturisterna och klarade de fysiska testerna för att sedan bli den första betalande passageraren i Virgins galaktiska program.

Bild vikipedia på dess logotype.