Google

Translate blog

söndag 3 oktober 2021

En eldboll sågs över North Carolina i USA den 24 september 2021

 


80 personer har rapporterat att de såg ett eldklot i skyn (meteor) över North Carolina på fredagskvällen den 24 september i år rapporterade American Meteor Society (AMS). Den starkt brinnande meteoren följde enligt rapporterna en nordostlig bana 42 kilometer genom jordens övre atmosfär innan den sönderdelades 45 kilometer ovanför Morehead City, i North Carolina.

Eldbollar är meteorer som kommer in i atmosfären med hastigheter som överstiger ljudbarriären och brinner i de flesta fall upp  helt i atmosfären genom friktion. De har en hastighet av mellan 40000 till knappt 260000 km/h.  Om eldklot exploderar ovanför en stad kan det orsaka allvarliga skador.

Den mest explosiva meteorhändelsen senast i historien, inträffade över staden Chelyabinsk i centrala Ryssland 2013. Denna explosion motsvarade 400-500 kiloton TNT eller 26 till 33 gånger den energi som frigjordes av Hiroshimabomben . Eldklotets rester regnade över Chelyabinsk och dess omgivningar i form av meteoriter utöver det   resulterade tryckvågor  skador på byggnader i form av mängder av krossade fönster och skadade även cirka 1200 personer merparten av glassplitter. 

Chelyabinsk-explosionen är långt ifrån den mest apokalyptiska händelsen av detta slag. Nya arkeologiska bevis tyder på att en eldboll kan ha detonerat över staden Tall el-Hamman  i Mellanöstern för cirka 3600 år sedan. Det är möjligt att denna explosion motsvaras som ca 1000 gånger kraftfullare än Hiroshimabomben. Händelsen satte Tall el-Hamman i brand innan den jämnades med marken av en kraftig tryckvåg som resulterade i att troligen alla  invånare i staden dödades.

Vi får hoppas att något liknande inte händer i vår tid, (min  anm.) hoppas är det enda vi kan göra. Att hålla koll på alla meteorer däruppe som kan bli farliga för oss är inte möjligt i dag och blir kanske aldrig det.

Bild stockvault.net på hur en eldboll kan gestalta sig.