Google

Translate blog

lördag 6 februari 2021

Spelteorin kan användas enligt vissa i sökande efter liv därute

 


I  ny forskning från University of Manchester föreslås att man använder en strategi kopplad till  "spelteori" för att maximera möjligheten  att hitta intelligent utomjordiskt liv därute.

I arbetet ställde man frågan om det finns avancerade utomjordiska civilisationer i vår galax och om dessa försöker kommunicera med oss. Vad är då det bästa sättet att hitta dem? Detta är den stora utmaningen för astronomer som deltar i sökandet efter utomjordisk intelligens i programmet (SETI). I en ny artikel publicerad i The Astronomical Journal av Jodrell Bank astrofysiker och Dr Eamonn Kerins föreslås en ny strategi baserad på spelteorin för att hitta dem om de finns och söker kontakt.

I SETI-programmet används ett av två tillvägagångssätt. Ett är att genomföra en undersökning som sveper över stora delar av skyn i hopp om att upptäcka en signal som låter konstlad från någonstans. Detta tillvägagångssätt ger snabbt enorma mängder data som kan vara mycket svåra att söka igenom under rimlig tid (vi talar om många år och då ska signalen komma just under denna svepningstid över skyn).

Ett alternativt tillvägagångssätt är riktade mål där SETI - sökningen fokuserar mer på specifika stjärnsystem liknande vårt solsystem (vår sol). Detta söksätt ger mer omfattande data om ett enskilt system men ingen garanti för att just det solsystem vi avsöker har planeter där tekniskt avancerat liv finns som söker kontakt.

Det finns en fråga som kvarstår. Bör man lyssna efter en signal från eventuellt existerande aliens eller istället skicka en signal som de kan upptäcka (fast en signal går enbart i ljusets hastighet så det är inte många solsystem vi hinner sända fram till och få svar från under ett människoliv).

 Vissa forskare, som den framlidne professor Stephen Hawking har varnat för att skicka signaler till civilisationer som kan ha stor teknisk överlägsenhet över oss (och kanske inte är fredliga eller förstår varför vi skulle ha existensberättigande på en livsduglig planet de själva skulle behöva).

Andra har noterat att om varje civilisation har samma rädsla så kommer det inte att finnas någon signal för någon att upptäcka. Detta kallas den så kallade SETI Paradoxen. Jag (min anm.) tänker då på att om någon därute söker kontakt är de mycket tekniskt långt gångna och har kanske en baktanke med sina kontaktförsök. Kolonisation. 

Men självfallet kan det även finnas naiva civilisationer som söker kontakt vilka levt lång tid i frid och inte tänker på konkurrens eller strid och ondska utan söker kontakt av nyfikenhet. Det kan även finnas så tekniskt avancerade varelser därute att de kan kontrollera allt och inget har att oroa sig för. Allt är möjligt i ett obegränsat universum. Ska vi då leta vidare? Ja jag anser det människan är nyfiken. Men om vi ska visa att vi finns för en eventuellt misstänkt bebodd planet därute får inte ske utan begrundande. Ingen vet heller om en civilisation därute har andra och snabbare resesätt än vi har. De kanske använder ex maskhål. Resa teoretiskt bara några meter men förflyttas miljarder ljusår. En teori många forskare anser är möjlig.

Bild från vikipedia med texten Spelteori kan bland annat användas för att analysera poker.