Google

Translate blog

tisdag 5 mars 2024

Metalliskt ärr upptäckt på en vit dvärgstjärna

 


En del vita dvärgstjärnor är svalnande rester av stjärnor likt vår sol en gång blir efter att ha svällt upp till röda jättar och dragit till sig delar av sitt planetsystem (för jordens del är detta ödet av utplåning). En ny upptäckt visar att stjärnors magnetfält spelar en nyckelroll i denna process och kan resultera i en ärrbildning på den vita dvärgens yta” beskriver Stefano Bagnulo, astronom vid Armagh Observatory and Planetarium på Nordirland, Storbritannien och huvudförfattare till studien om fenomenet.

Ärret som forskargruppen observerade visade sig innehålla en koncentration av metaller på den vita dvärgens yta. Den vita dvärgen där fenomenet upptäcktes är den vita dvärgstjärnan WD 0816-310 ( som finns 63 ljusår från oss i riktning mot stjärnbilden Akterskeppet) och som liknade vår sol utöver att den var aningen större.

"Vi har visat att dessa metaller härrör från en fast kropp som var minst lika stor som Vesta som har en diameter av cirka 500 kilometer och är den näst största asteroiden i vårt solsystem" beskriver Jay Farihi, professor vid University College London, Storbritannien och är medförfattare till studien. 

Forskarna noterade att styrkan hos metallsignalen varierade under stjärnans roterade vilket tyder på att metallerna är koncentrerade i ett specifikt område på den vita dvärgens yta snarare än utspridda över den vita dvärgen. De fann också att dessa variationer var synkroniserade med förändringar i den vita dvärgens magnetfält vilket indikerar att metallärret sammanfaller med en av stjärnans magnetiska poler. Tillsammans pekar dessa ledtrådar på att magnetfältet bidrog till att dra metallerna till stjärnan vilket skapade ärret.

För att kunna dra dessa slutsatser använde forskargruppen (FORS2), ett instrument på VLT (very large teleskope) som har liknats vid en schweizerkniv. Instrumentet gjorde det möjligt att upptäcka metallärret och koppla det till stjärnans magnetfält. I studien utnyttjade forskarna även arkivdata från VLT-instrumentet X-shooter för att bekräfta sitt fynd.

Bild https://www.eso.org/public/sweden fritt citat "När en stjärna som vår sol når slutet av sin existens kan den sluka de omgivande planeterna och asteroiderna som finns i dess uppsvällandeväg då den sväller upp till en röd jätte. Med hjälp av Europeiska sydobservatoriets Very Large Telescope (ESO:s VLT) i Chile, har nu forskare för första gången funnit en unik signatur från denna process – ett ärr inpräntat på ytan av en vit dvärgstjärna. Efter uppsvällandet till röd jätte dras slocknande stjärnor samman till en vit dvärgstjärna. Resultaten av studien ovan publicerades i dagarna i The Astrophysical Journal Letters" slut citat.