Google

Translate blog

måndag 3 februari 2020

Forskare söker lösa gåtan om det går att skilja åt neutrinos och antineutrinos. Kanske de söker en spökpartikel?


Materia och antimateria har de flesta hört talas om. Antimateria är motsatsen till den vanliga materia (allt som vi och all materia på Jorden är uppbyggt av) , som vår galax och resten av vårt synliga universum består av. Men det finns en antipartikel för varje vanlig partikel till exempel protoner–antiprotoner, neutroner–antineutroner och elektroner–positroner. Vissa partiklar är sina egna antipartiklar, till exempel fotoner och Z-bosoner.



Men det finns även neutrinos men finns en antineutro där ute eller är även dessa likt fotoner sina egna antipartiklar? Logiskt bör den finnas men går den att särskilja från en neutron? Ingen vet (och om den är sin egen antipartikel går det inte min anm.) men forskare försöker lösa gåtan.


 I åratal har ett internationellt team av forskare med sitt forskningscentra  djupt under ett berg i centrala Italien outtröttligt samlat in data med de mest känsliga mätinstrumenten för att försöka hitta bevis på att antineutrinos finns. Forskarna söker efter bevis för att dessa spöklika partiklar som kallas neutrinos vilka är troligast omöjliga att skilja från sina egen antimateria. Om det bevisas, kan upptäckten lösa en kosmisk gåta som har plågat fysiker i årtionden: Varför finns det antimateria alls och då av alla slag inom materia? De har länge vetat att materia finns även som antimateria. För varje grundläggande partikel i universum verkar forskningen hittills visa att denna har en antipartikel som är nästan identisk med sitt syskon, med samma massa men motsatt laddning.


Neutrinon är en elementarpartikel, som tillhör familjen leptoner och saknar elektrisk laddning. Men varför bör en antineutriono finnas (min anm) den som vi ser som neutrino har ju ingen elektrisk laddning och då kanske inte en antineutrino har bildats hur nu denna skulle konstruerats. Om den skulle finnas vilken laddning skulle den då ha för att kallas antineutrino eller skulle vi gå än längre och påstå att det finns en oladdad neutriono, en positivt laddad och en negativt laddad. I så fall borde det även finnas oladdad materia också utöver det vi är gjorda av och antimateria. Nej (säger jag) sluta leta efter spökmateria neutrino är oladdad det visar att denna partikel inte har en antipartikel. Punkt slut.


Bild från vikipedia Partiklar från vänster uppifrån och ner: elektron, proton, neutron. Antipartiklar från höger uppifrån och ner: positron, antiproton, antineutron.