Google

Translate blog

fredag 6 januari 2023

Nya upptäckter om vad månens jord består av.

 


Chang'e-5-uppdraget skedde i Mons Rümker-regionen  på månens norra Oceanus Procellarum och härifrån returnerades sedan  1.731 kg månregolit (månjord).

Nyligen har Dr. Zeng Xiaojia, Prof. Li Xiongyao och Prof. Liu Jianzhong från Institute of Geochemistry of the Chinese Academy of Sciences (IGCAS) identifierat sju exotiska magmatiska klaster i Chang'e-5-prover från mer än 3,000 av Chang'e-5 regolitpartiklar. Att en bergart är klastisk ( innebär att den är helt eller delvis uppbyggd av mindre beståndsdelar, klaster, som existerade före bergartens bildande och som inte "förändrats" vid bildandet. Klaster kallas brottstycken eller partiklar som bildats genom kemisk vittring, pyroklastiska partiklar (material från vulkanism) eller detrituspartiklar (nedbrutet organiskt materia)

Studien publicerades i Nature Astronomy den 22 december.

Det är sju exotiska klaster som identifierats och består av;

En hög halt av titan i ett vulkaniskt material med inbäddade större kristaller.

En magmatisk bergart av vulkaniskt ursprung med låg titanhalt.

Pyroxenit en magmatisk bergart som här består av Olivin  ett mörkt, grönfärgat mineral som oftast förknippas med basiska bergarter. Det är ett av världens vanligaste mineral.

En magnesiumrik Anortosit magmatisk intrusiv djupbergart som till mer än 90 % är uppbyggd av fältspat.

En utvecklad litologi kan utredas i materialet. Litologin för en bergart innebär en beskrivning av dess fysiska egenskaper som är synliga vid hällar eller kärnprover eller med mikroskopi redan i låg förstoring. Fysiska egenskaper inkluderar färg, textur, kornstorlek och sammansättning.

Ett magnesiumrikt fragment av olivin.

Ett av ett pyroklastisk ursprung flöde även kallat askflöde ur en glödande magmaström som gett upphov till en glaspärla.

Forskarna associerade dessa exotiska magmatiska klaster att det var material komna från andra delar på månen över 50–400 km från där  Chang'e-5 provet tagits.

I jämförelse med månstenar från det amerikanska Apollo-uppdraget fann forskarna att tre exotiska magmatiska klaster i Chang'e-5-regoliten uppvisade ovanliga petrologiska och kompositionella egenskaper.

Det vulkaniska fragmentet med hög titanhalt visade på en unik mineralogi bland månbasalter som representerar en ny tidigare okänd typ av månbasalt.

Den magnesiumrika anortositklasten, som inte observerades i tidigare tagna prover av Apollobesättningar visar att magnesiumrik anortosit också är en viktig komponent i månytan.

Det pyroklastiska glaset bevisar ett kompositionellt unikt vulkanutbrott som en gång skett på månen.

Dessutom ger identifieringen av ovanliga månstenar i Chang'e-5-provet att månskorpans litologiska komponenter (en bergarts synliga innehåll och egenskap) och magmatiska aktiviteter är annorlunda mot vad man tidigare trott.

Resultatet av ovan forskning tyder på att det fortfarande finns okända geologiska upptäckter att göra på månen vilket ger idéer till planeringen av framtida månutforskningsuppdrag.

Bild vikipedia på en Vy över Mons Rümker tagen under Apollo 15 uppdraget