Google

Translate blog

lördag 27 november 2021

Amatörastronom fann en dvärggalax.


Triangelgalaxen
är en spiralgalax i stjärnbilden Triangeln. Den är den näst närmasta större galaxen till Vintergatan och är den tredje största medlemmen av den Lokala galaxhopen. Det är här amatörastronomen Giuseppe Donatiello upptäckte en tidigare okänd galax medan han granskade offentligt tillgänglig data. Hans fynd undersöktes därefter av professionella astrofysiker med ledning av Dr. David Martinez-Delgado vid Instituto de Astrofisica de Andalucia som då använde bilder tagna med Telescopio Nazionale Galileo.

Genom att bearbeta data och utföra fotometrisk kalibrering bekräftades fyndet och visade sig vara en tidigare okänd dvärggalax. Men det behövdes ytterligare bilder  från ännu kraftfullare teleskop för att bekräfta dess exakta plats.

 Teamets beräkningar visar nu att det antingen är en isolerad dvärggalax eller att det är en satellitgalax till Triangelgalaxen (M33). Om den är isolerad tros det vara den svagast lysande dvärggalax som hittills upptäckts vid Triangelgalaxen.

 

Emily Charles, doktorand vid University of Surrey som arbetade med projektet, säger i ett uttalande: " Teoretisk kunskap om galaxbildning innebär att vi förväntar oss att se  fler små galaxer som kretsar kring Triangelgalaxen. Men än så länge finns där bara denna satellitgalax om denna nu är detta. Om den tillhör Triangelgalaxen kan det antyda att det finns många fler som inte har upptäckts ännu eftersom de är för svaglysande för att vi ska ha upptäckt dem vid tidigare undersökningar av systemet”. 

För att bekräfta om Pisces VII/ Tri III (namnet på den nu upptäckta dvärggalaxen) är en isolerad galax eller en satellitgalax till Triangelgalaxen behövs mätningar av avståndet från den till Triangelgalaxen för att se hur den rör sig jämfört med Triangelgalaxen (Triangelgalaxen kallas även M33 eller NGC 598) . Ett arbete som kräver samarbete av fler teleskop. Troligen får inte James Webbteleskopet tid till detta under överskådlig tid vilket annars vore perfekt för ändamålet. Men det finns andra därute och här.

Större galaxer har troligen alltid satellitgalaxer så även Vintergatan vi har här ex Stora och Lilla Magellanska molnet (min anm.).

Bild vikipedia på Triangelgalaxen (Messier 33) vilken den nu funna dvärggalaxen misstänks vara satellitgalax till.