Google

Translate blog

lördag 3 februari 2024

Japans månlandare har vaknat.

 


Japans månlandare har vaknat till liv igen, beskriver Japanska rymdorganisationen vilket nu gör det möjligt för farkosten att börja med sitt uppdrag att undersöka månens yta .

Detta tillkännagivande är ett uppsving för Japans rymdprogram, nio dagar efter att Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) landade i skev vinkel som lämnade solpanelerna vända åt fel håll. Man har nu lyckats man etablera kommunikation med SLIM och återupptagit verksamheten, JAXA (japanska rymdorganisationen)  beskrev detta på den sociala medieplattformen X och publicerade en grynig bild av en månsten som kallas "toy poodle".

SLIM:s landning den 20 januari gjorde Japan till den femte nationen att klara av en "mjuklandning" på månen efter USA, Sovjetunionen, Kina och Indien.

Men vid nedstigningen uppstod 20 minuters motorproblem och den hamnade i en sned vinkel, visade bilder som släppts av JAXA. Det betydde att solpanelerna blev vända mot väster istället för uppåt och det var osäkert om de fortfarande skulle få tillräckligt med solljus för att fungera.

Förra veckan beskrevs från  JAXA att de hade stängt av SLIM som då hade  12 procent effekt kvar av el, i hopp om att farkosten skulle vakna upp den här veckan. En talesman för JAXA sade de till AFP (L' Agence France-Presse ) att SLIM-operationen återupptogs "då  kraftproduktionen genom solljuset återupptogs i solcellsbatteriet och då fick solljus. Vi kommer att prioritera vad vi kan göra nu - observera och samla in information - snarare än att justera SLIM:s position ytterligare eftersom en justering av positionen kan leda till ytterligare problem”, beskrev talesmannen.

För att hjälpa till att reparera sitt rykte efter ett antal missöden på senare tid beskrev JAXA förra veckan att SLIM hade landat 55 meter från sitt mål. Detta innebar att "Moon Sniper" levde upp till sitt smeknamn och landade inom den 100 meter långa beräknande landningszonen.

Innan farkosten stängdes av kunde uppdragsledningen ladda ner tekniska data och bilddata från SLIM:s nedstigning och månkratern där den landat. Förutsatt att den nu har och får tillräckligt med kraft kan SLIM nu ta itu med sitt huvuduppdrag att undersöka ett exponerat område av månens mantel, det inre lager som vanligtvis ligger djupt under skorpan.

Bild https://www.spacedaily.com/ Japans månlandare.