Google

Translate blog

måndag 5 oktober 2020

NU har en planet hittats som har en omloppsbana runt sin sol på 3,14 år eller lika med Pi-talet

 


Astronomer har hittat en främmande värld vilken rundar sin stjärna likt ett urverk på samma tid som pi-talet 3,14 jorddagar, en nära approximation av den berömda matematiska konstant pi.

Talet π (pi) vilket även kallas Arkimedes konstant är en matematisk konstant som representerar förhållandet mellan en cirkels omkrets och dess diameter. Dess värde är knappt 3,1416 men då talet är irrationellt kan det aldrig skrivas ut exakt med siffror. (Pi är ett ologiskt tal; siffrorna till höger om decimalkommat pågår för evigt.) 

Som namnet antyder är K2-315 b den 315:e utomjordiska värld som hittats med hjälp av K2-data (Keplertelekopet)  K2-315 b är cirka 95 % så stor som jorden. Denna storlek tyder på att den främmande världen är en stenplanet inte en gasplanet. K2-315 b: s sol är en femtedel av storleken på vår sol och inte alls lika varm. Men exoplanetens omloppstid visar på en närhet till sin sol gör att vi kan anta dess ytas temperatur till ca177 grader Celsius).

”Detta skulle vara för varmt för att vara beboeligt för liv i den typiska förståelsen av uttrycket”, säger studiehuvudförfattare Prajwal Niraula  doktorand vid the Department of Earth, Atmospheric and Planetary Sciences vid Massachusetts Institute of Innovation (MIT) i Cambridge.

Astronomer har hittat omkring 4300 exoplaneter hittills och numera pensionerade Keplerteleskopet vilkens upptäckter är markerade nummermässigt med ett K är upptäckare för ungefär två tredjedelar av dessa fynd.

Det (min anm.) fascinerande är att det finns en planet därute med en omloppstid lika med talet pi. Man kan fundera över om det har en betydelse mer än att det är slumpen som gör att omloppsbanan är pi. Jag är tveksam till slumpen. Men vad man ska leta efter för att förstå vad pi är blir nog en fortsatt gåta då många i mer än tusen år försökt förstå varför pi som är en tal vid mätningar inte har ett konkret svarsresultat.

Bild från vikipedia Illustration av π som förhållandet mellan diameter och omkrets av en cirkel med diametern 1.