Google

Translate blog

torsdag 25 mars 2021

Planet nio finns den eller kan det vara ett svart hål.

 


2016 studerade astronomer en samling extremt avlägsna objekt i solsystemet. Små, isiga stenbumlingar (asteroider, småplaneter) så  kallade trans-neptuniska objekt (TNOs). Objekt som blivit över då  solsystemet bildades, Namnet kommer av att de finns bortom Neptunus bana i det så kallade Kuiperbältet.

Några av dessa TNOs har märkliga banor som likväl överensstämmer med varandra. Sannolikheten för att de som i ett kluster av objekt med desa banor skulle ha detta av slumpen anses vara ca 1%, (inte så omöjligt anser jag min anm.)  vilket fått vissa astronomer att misstänka att det kan finnas en massiv planet där ute - något större än Neptunus och som kretsar mer än 10 gånger längre bort från solen än Neptunus och som gett detta resultat genom sin gravitationsstörning på objekten.

 De kallar denna hypotetiska värld planet nio. Men då denna inte hittats har nu en ny teori sett dagens ljus.

En radikal hypotes enligt följande: Kanske är planet nio inte en planet utan ett litet svart hål som kan upptäckas om vi finner det genom den teoretiska strålning som svarta hål ger från dess kant, så kallad Hawking-strålning.

 

I århundraden har astronomer använt variationer i planetbanor för att förutsäga förekomsten av nya planeter. När en planets omloppsbana inte riktigt stämmer med förutsägelser baserade på allt vi vet om solsystemet och gravitation måste vi uppdatera vår fysik (genom att till exempel utarbeta en bättre gravitationsteori) eller söka efter fler planeter för att få det att fungera enligt vår nuvarande fysik.

Till exempel rapporterade forskare i februari 2021 att bevisen för planet nio  utifrån ett kluster av asteroiders udda bana (TNOs)  - kan vara resultatet av var astronomer pekar med sina teleskop. Dessutom har ingen hittat planet nio efter nästan fem års sökande. Men svarta hål av mindre slag (om dessa finns ingen har heller sett eller kunnat bevisa existensen av sådana min anm.) kan ha bildats under de extrema förhållandena i det tidiga universumet. Dessa uråldriga svarta hål kan översvämma kosmos. Men kosmologiska observationer har uteslutit de flesta modeller av svarta hålbildning med några smala undantag - som svarta hål i planetstorlek. Ofta sedda som sista fasen av en vit dvärgs existens då denna blir en svart dvärg min anm, men ingen har ännu heller kunnat bevisa svata dvärgar.

 

Så om forskare kan bekräfta att ett litet svart hål kretsar runt solen, kan det ge en spännande titt på ett av de största mysterierna i modern kosmologi.

Jag anser dock (min anm.) att effekterna av vad vi ser därute kan vara slumpen 1 % slump är inte en omöjlig  chans av 100 möjliga utfall i händelser. Men det kan även vara gravitationseffekter från mängden av asteroider därute i närkontakt som ger utslagen. Jag tror inte på existensen av en planet nio eller ett mindre svart hål.

Bild på hur den hypotetiska planet nine (9)  kan se ut. Till höger ses solen i bakgrunden vintergatan. Från vikipedia.