Google

Translate blog

måndag 3 juli 2023

Kan aliens använda en för dem närliggande supernova för att få vår uppmärksamhet.

 


I en artikel publicerad i  arXiv och inskickad för publicering  till tidskriften Research Notes of the American Astronomical Society föreslår astronomer att utomjordingar kan använda en för dem närliggande supernova när de vill visa att de finns till andra civilisationer för att visa att här finns vi.

Sedan  den 19 maj 2023 använder forskare radioteleskop för att söka i ett område nära supernovan SN 2023ixf efter stjärnsystem i dess närhet som kan hysa potentiellt beboeliga planeter och om eventuella  avancerade utomjordingar där försöker visa att de finns med hjälp av supernovan som bör vara intressant för andra än Jordens astronomer att analysera (om dessa finns därute).

För att svara på den frågan markerade laget ett område runt supernovan som kallas en "SETI-ellipsoid" - en elliptisk region i rymden där utomjordingar på potentiellt beboeliga planeter skulle ha en tydlig bild av både supernovan och kunna se mot jorden. I denna region identifierade teamet 100 stjärnor synliga från jorden och varifrån någon planet (runt någon av dessa stjärnor)  med en tekniskt avancerad civilisation  potentiellt skulle kunna skicka oss meddelanden medan vi uppmärksammar supernovan.

Många astronomer är intresserade av att se slutet på en stjärnas liv (så tror vi att även andra civilisationer i universum är intresserade av enligt vår förförståelse något vi antar men kan misstolka helt) medan en liten grupp andra astronomer är intresserade av något helt annat. De undrar om denna ljusblixt också kan hjälpa oss att hitta meddelanden från utomjordingar? Ett team av forskare från Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) Institute och University of Washington tror att det  är möjligt.

Därför planerar teamet att lyssna i närheten av de stjärnor som finns i grannskapet av supernovan (se ovan) under de närmaste månaderna med två stora radioteleskop - Allen Telescope Array i Kalifornien och Green Bank Observatory i West Virginia - i hopp om att plocka upp några främmande teknosignaturer som visar på kontaktförsök. 

Japanska astronomer upptäckte SN 2023ixf den 19 maj och alla från amatörastronomer till astrofysiker har tittat på den sedan dess. Men är det troligt att det i detta sökande kommer att dyka upp det första meddelandet från intelligent liv bortom jorden? Förmodligen inte, erkänner forskarna i studien men det är bra praxis för framtida händelser som dessa och vi vet aldrig om vi inte försöker.

Låter kryptiskt alltihop. SN 2023ixf finns 23 miljoner ljusår från oss och om någon då använde dess sken för att uppmärksammas så tvivlar jag på att denna civilisation finns kvar i dag. Utöver det får det nog vara civilisationer på betydligt närmre håll från händelsen som kan få användning för ett då sänt kontaktförsök. Men visst en signal skulle ge oss besked på att vi inte är ensamma men knappast något mer.

Bild vikipedia Supernova 2023ixf sedd den 20 maj 2023 05:58 UT