Google

Translate blog

söndag 31 mars 2019

Asteroiden Bennu överraskar med än mer än att den är täckt av stenbumlingar


Den 17 mars beskrev jag här på bloggen problemet med att finna en landningsplats på den stenbemängda ytan på asteroiden Bennu. Nasa Sökte även allmänhetens hjälp med att hitta en säker plats för verktyget som skulle landa och ta provet.


Tanken är att hitta en yta att landa på för att ta ett prov med farkosten OSIRIS-Rex stendammsugare av ytan på asteroiden. Med utgångspunkt från observationer gjorda från jorden ansågs att ytan bestod av mindre sten. Men på plats har det visat sig att Bennu är täckt av mer än 200 stora stenbumlingar vilka ställer till problem vid en landning.



Osiris-Rex måste ha en landningsarea med en diameter på 50 meter, och munstycket kan bara hantera stenar som är några centimeter stora. Men inget sådant utrymme har hittats och därför hoppas man av hjälp av allmänheten med att tolka kartmaterial för att finna en möjlig landningsplats.



Men Bennu  överraskar än mer då den med jämna mellanrum skjuter ut plymer av små partiklar. Första gången man såg detta var i januari och i februari upprepades processen ytterligare tio gånger.


– Det här är en av de största överraskningarna under min vetenskapliga karriär. Vi ser att Bennu regelbundet skjuter iväg material ut i yttre rymden, säger Dante Lauretta vid University of Arizona i Tucson forskaren som lett studierna av asteroiden och publicerat en rapport och Bennu i den vetenskapliga tidskriften Science.


Bennu är en aktiv asteroid. Strax efter att Osiris-Rex la sig i sin omloppsbana var Bennus bana som närmast solen. Plymerna kan därför vara fruset vatten som förångas eller eventuellt gaser.


Men vad som utlöser detta puffande är en gåta som ännu inte har något svar. Något slag av geologisk aktivitet bör det dock vara.


Stoftet skjuts ut i hastigheter som ligger mellan några centimeter och tre meter per sekund. En del av partiklarna blir sedan kvar i omloppsbana runt Bennu.


Bennu är unik något liknande har aldrig tidigare setts ske från en asteroid. Förklaring önskas.

Bilden är på Bennu.