Google

Translate blog

onsdag 14 september 2022

En ny polär ringgalax har upptäckts av japanska astronomer

 


En Polär ringgalax är en ovanlig typ av galax som är försedd med en yttre ring av gas och stjärnor belägen i ett annat plan än galaxens skiva.

Japanska astronomer rapporterade nyligen upptäckten av en tidigare okänd polär ringgalax med hjälp av data som erhållits med Subaru-teleskopet som är en del av Hyper Suprime-Cam Subaru Strategic Program (HSC-SSP

Upptäckten beskrevs i en artikel som publicerades den 26 augusti på arXiv-pre-print-servern.

 De så kallade polära ringgalaxerna (PRG) är system som består av en S0-liknande galax (SO liknande galax innebär en galax som inte kan klassificeras som spiralgalax då den har otydliga spiraler och inte heller kan ses som en elliptisk galax utan är ett mellanslag av dessa två) och en polär ring separerade från varandra sedan  miljarder år tillbaks. I allmänhet är dessa yttre polära ringar som består av gas och stjärnor, riktade ungefär i vinkelrät orientering åt huvudaxeln i värdgalarens centrum.

Men även om mer än 400 PRG-kandidater hittills upptäckts har endast några dussin av dem bekräftats som verkligt polära ringgalaxer genom uppföljande spektroskopiska observationer.

För att utöka den för närvarande korta listan över bekräftade PRG: er har ett team av astronomer under ledning av Minoru Nishimura vid Open University of Japan genomfört en detaljerad studie av ett urval av kända PRG: er med hjälp av data från HSC-SSP.  Något som resulterade i  att de fann en ny PRG-kandidat – identifierad som SDSS J095351.58+012036.1.

"Under denna sökning har vi upptäckt en ny PRG-kandidat SDSS J095351.58+012036.1 (hädanefter J0953). Denna galax ligger i utkanten av Cosmic Evolution Survey (COSMOS; (2007)) fält", skrev forskarna i tidningen.

Cosmic Evolution Survey (COSMOS) är ett Hubble Space Telescope (Projekt för att kartlägga ett två kvadratgradigt ekvatorialfält med Advanced Camera for Surveys (ACS).  Projektet är den största undersökningen som någonsin genomförts av HST och innehåller åtaganden från observatorier runt om i världen, såsom Very Large Array radioobservatorium, Europeiska rymdorganisationens XMM-Newton-satellit och Japans åtta meter långa Subaru-teleskop. För närvarande bidrar mer än 150 astronomer runt om i världen aktivt till projektet.

 

J0953 identifierades ursprungligen som en galax redan 2000 av Sloan Digital Sky Survey (SDSS). Den har en fotometrisk rödförskjutning på cirka 0,2, men med tanke på att inga spektroskopiska observationer av J0953 har utförts hittills är ingen spektroskopisk rödförskjutning av denna källa för närvarande tillgänglig.

Enligt studien har J0953 en stjärnmassa på cirka 38,5 miljarder solmassor och här sker en stjärnbildningshastighet av cirka 2,66 solmassor per år. Stjärnmassan i värdgalaxen och den polära strukturen befanns vara 26,18 respektive 4,23 miljarder solmassor. Värdgalaxens radie uppmättes till 0,89 bågsekunder, medan den polära strukturen befanns vara 2,12 bågsekunder.

Astronomerna noterade att den polära ringstrukturen hos J0953 verkar vara nästan vinkelrät mot skivan i dess värdgalax utan några störda egenskaper. De rapporterar att den polära strukturen är blå och förmodligen yngre än värdgalaxen.

Dessutom visade det sig att Sérsic-indexet för värdgalaxen är 2,94, vilket tyder på att värdgalaxen har en elliptisk galaxliknande struktur snarare än en exponentiell skiva. Forskarna tillade att det också är möjligt att värdgalaxen är en skivgalax. 


Sammanfattningsvis av resultaten underströks från författarna till studien att mer spektroskopiska observationer av J0953 bör utföras för att slutligen bekräfta dess PRG-natur. I synnerhet krävs ytterligare undersökning av de kinematiska egenskaperna hos både värdgalaxen och den polära strukturen.

Bild vikipedia som visar NGC 660 i Fiskarna, en polär ringgalax ovanstående finns ingen bra vild på. Men MGC 66+ visar hur en sådan kan se ut.