Google

Translate blog

torsdag 16 januari 2020

Hubbleteleskopet har undersökt en mycket stor galax (UGC 2885)


UGC 2885 är en stor spiralgalax i stjärnbilden Perseus.  Avståndet till galaxen från oss är 232 000 000 ljusår. Galaxen är 2,5 gånger bredare än Vintergatan och innehåller 10 gånger fler stjärnor.


Den finns i ett lugnt område i universum i betydelsen av att inga galaxer i närheten kan falla in och störa den eller tvärtom säger forskarna.


Det finns mycket lite vätgasrörelser här om man jämför med många andra galaxer. Enbart ca hälften av hur mycket vätgas som finns i  Vintergatan.


Dess supermassiva svarta hål centrum kan ses som en sovande jätte. Detta då här inte heller sker något. I många galaxer inklusive Vintergatan är det mycket rörelse vid det centrala svarta hålet. Gas och ibland hela stjärnor dras in i många galaxers svarta hål. Men här vid UGC 2885 sker inget då avståndet till närliggande stjärnor är för långt och gas inte kan ses i dess närhet. 


Jag (min anm,) undrar om inte detta kan bero på att det svarta hålet här för länge sedan dragit till sig allt som fanns i dess närhet och nu inte kan få tag på mer.


Men vi kan nog se denna galax som en lugn galax. Såvida det inte är lugnet före något oväntat.


Bild från vikipedia på galax UGC 2885 tagen av Hubbleteleskopet.