Google

Translate blog

lördag 3 augusti 2019

Ett solsystem med tre solar.


   
Astronomer har upptäckt en planet i ett solsystem med tre solar på dess himmel. Men det är mer som är intressant i denna främmande världs sky.


Planeten det handlar om har fått beteckningen LTT 1445Ab och det är data från rymdtelekopet TESS som samlat in den information som visar på planetens existens. Ett solsystem med tre solar  ca 22,5 ljusår från jorden.


”Om du står på ytan av planeten finns det tre solar i himlen. Men två av dem är ganska långt borta och ser små ut”, säger  medförfattaren till rapporten om upptäckten  Jennifer Winters, en astronom vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics till tidningen New Scientist.


”De är som två röda, olycksbådande ögon i skyn”.


Forskarna tror planeten är stenig och mellan en tredjedel större än jorden till högst som ca 8 gånger så stor som jorden. Det är en het yta på planeten ca160C grader. Planeten rundar sin sol på 5 dagar. Det innebär en årslängd på samma antal dagar.

Men här bör finnas (vissa tecken visar på detta) en atmosfär. Planeten i sug är en stenplanet.


Då alla stjärnorna i fråga är röda dvärgar (ljussvaga och inte så heta  stjärnor)  och systemet ligger någorlunda nära jorden och systemet är ordnat så att planeten passerar mellan stjärnor och jorden, kan forskare troligen få en glimt av vilka gaser som ingår i dess eventuella atmosfär med teleskop baserade på jorden.


En spännande miljö tycker jag det verkar som. Se bilden ovan som föreställer hur det kan se ut från planetens yta. Genom att avståndet är så nära den sol planeten kretsar runt på endast 5 dagar blir solsnes storlek stor från planeten sett. Se bilden som är en fri bild från NASA.