Google

Translate blog

söndag 7 november 2021

Den heliumrikaste stjärnan som hittats.

 


Så kallade extrema heliumstjärnor är en mycket sällsynt klass av stjärnor som innehåller en låg halt av väte men en hög halt av helium.

Dessa stjärnor är slutprodukten av en sammanslagning mellan vita dvärgar vilka innehöll en heliumkärna och en kolsyrekärna. Astronomer från Österrike och Nordirland har inspekterat en märklig extremt stor heliumrik stjärna som kallas HD 144941. Resultaten av studien publicerades 21 oktober på arXiv pre-print server. En studie som indikerar att HD 144941 är den  heliumrikaste jättestjärnan som upptäckts hittills. Den finns cirka 5100 ljusår från oss och upptäcktes för första gången för nära 50 år sedan.

 Stjärnan har en radie på cirka 3,8 solradier och är ungefär åtta gånger mer massiv än solen. Den har en rotationsperiod på 13,9 dagar och en medeltemperatur av ca 21700C.

Studien baseras huvudsakligen på de data som förvärvats med FOcal Reducer och low dispersion Spectrograph 2 (FORS2) en lågupplöst spektropolarimeter kopplad till European Southern Observatory (ESO) Very Large Telescope (VLT) Unit Telescope 1 (UT1) vid Cerro Paranal i Chile.

Det finns mycket att upptäcka där ute  och säkert kommer fler upptäckter som förvånar oss och förundrar oss i framtiden (min anm.)

Bild flickr.com med tanken vad mer kan finnas eller inte finnas därute i det okända.