Google

Translate blog

torsdag 17 juni 2021

Oddsen för om ett rymdskepp från stjärnorna varit här.

 


Folk ser ständigt saker på himlen som de inte förstår. De allra flesta ting är dock flygplan, satelliter, väderballonger, moln, raketuppskjutningar, norrsken, optiska reflektioner och så vidare. Men för vissa iakttagelser kallade UFO finns det ingen känd förklaring. Problemet är att många människor då drar slutsatsen utomjordingar. Varför inte änglar vilket var vanligt tidigare?

Men vad som man borde tänka utefter är att analysera utefter Bayes-formel 

En sats som arbetar utefter sannolikheten för något givet och bevismöjligt. Ekvationen visar hur troligt det är att UFO-observationer är utomjordingar jämfört med hur troligt det är att de inte är det.

Resultatet blir ett om alternativen är lika sannolika och högre om utomjordingar är den starkare slutsatsen.

Det finns två faktorer i ekvationen av hur troligt det är att utomjordingar är rätt slutsats. Det är ett uttalande om tro baserat på kunskap om världen (med hjälp av till exempel den berömda Drake-ekvationen).

Vilken baseras på:

R* = antalet nya stjärnor som bildas i Vintergatan

fp = andelen av dessa som har planetsystem

ne = andelen jordlika planeter som finns i genomsnitt i ett planetsystem

fl = andelen jordlika planeter där liv uppstår

fi = andelen av dessa där intelligent liv (civilisationer) utvecklas

fc = andelen civilisationer som utvecklar radioteknologi

L = den tid som en sådan civilisation ger ifrån sig mätbara radiosignaler ut i universum

N = antalet utvecklade civilisationer i Vintergatan med vilka radiokommunikation är möjlig

 

Detta måste multipliceras med en annan faktor (första parentes) kallad Bayes-faktorn. Det betecknar hur specifika bevisen vi ser är för utomjordingar mot inga utomjordingar.

Sökandet kommer utan tvekan att fortsätta, men vi bör leta efter specifika saker, inte tro. För vidare diskussion i ämnet se denna länk där diskussionen förs och jag utgått från. 

Var och en måste ta egna beslut då det gäller UFo-observationer. Var och en blir salig som det kallas på sin tro inom detta ämne. Jag själv är tveksam till besök eller att vi någon gång kan besöka eventuella utomjordiska civilisationer. Detta på grund av de otroliga avstånden mellan solsystemen (min anm). Troliga orsak till synerna är enligt mig oftast klotblixtar.

Bild från pixabay.com