Google

Translate blog

lördag 26 juni 2021

Mysteriet med saknaden av mörk materia har fördjupats.

 


Galaxen NGC 1052-DF2 ca 40-70 miljoner ljusår bort (osäkert vilket) anses i dag 72 miljoner ljusår bort jämfört med 42 miljoner ljusår tidigare. Här anses det vara brist på mörk materia.

Galaxer består delvis av synlig materia  stjärnor och gas. Men huvuddelen av en galax består enligt de flesta forskare av mörk materia. Det osynliga lim som håller kvar stjärnorna så att de inte flyter ut från en galax (inte min uppfattning (min anm.).

 

Galaxen NGC 1052-DF2 utmanar denna teori om hur galaxer hålls samman av detta lim. Stjärnorna här verkar hålla sig på plats utan den gäckande mörka materian. När allt kommer omkring är enligt dagens paradigm hela kosmos byggt på den osynliga byggnadsställningen  mörk materia (idag accepteras föreställning inom vetenskapen (min anm.) men jag protesterar livligt.

 

För att dubbelkolla sin slutsats att här fattades mörk materia använde forskarna ett stort antal av Hubble-exponeringar för att bättre förstå avståndet till galaxen. Om galaxen var närmare oss än de beräknat skulle  mysteriet med den mörka materians brist vara löst enligt beprövad teori. Men resultatet blev tvärtom galaxen var längre bort och mysteriet fortgår.

Forskarna säger att detta bekräftar att mörk materia verkligen saknas i galaxen. De säger att det nu är upp till dem att ta reda på varför och hur galaxens stjärnor likväl blir på plats.

Mörk materia är (enligt rådande teori) det osynliga material som utgör huvuddelen av universums materia. Alla galaxer verkar domineras av det. Faktum är att galaxer tros bildas inuti enorma halos av mörk materia. DF2 är dock inte den enda galaxen som verkar vara utan mörk materia.

Shany Danieli från Institute for Advanced Study i Princeton, New Jersey, använde Hubbleteleskopet under  2020 för att få ett exakt avstånd till en annan spöklik galax, kallad NGC 1052-DF4  vilken även den  uppenbarligen saknar mörk materia. I det här fallet föreslår dock vissa forskare att den mörka materian kan ha försvunnit från galaxen på grund av tidvattenkrafter från en närliggande  galax.

 

Forskarna tror att både DF2 och DF4 var medlemmar i en samling galaxer. De nya Hubble-observationerna visar dock att de två galaxerna ligger 6,5 miljoner ljusår från varandra, längre ifrån varandra än de först trodde. Idén om att detta gett tidvatteneffekt förfalskas därför. Det verkar också som om DF2 har glidit bort från galaxhopen den ansågs tillhöra och är isolerad i rymden.

Men (min anm.) anser att mörk materia är en hallucination inom vetenskapen. Man har gått vilse. Den finns inte och är bara tecken på vanlig materia i form vi inte förstår. Att det skulle vara mörk materia som är vikten av att galaxer håller ihop är inget jag anser. Den galax ovan som anses ha brist på mörk materia är likväl sammanhållen (en galax är benämningen på en stjärnsamling av större format som har ett avstånd till nästa stjärnsamling). Nej galaxer håller samman stjärnor genom gravitationen.

 

Bild från Vikipedia på galaxen NGC 1052-DF2 taget av Hubbleteleskopet.