Google

Translate blog

lördag 16 mars 2024

En tidig men avslocknad galax har upptäckts

 


Med hjälp av James Webb Space Telescope har ett internationellt team av astronomer under ledning från University of Cambridge upptäckt en "död" galax vid tiden då universum bara var 700 miljoner år gammalt, den äldsta galaxen av detta slag som någonsin observerats.

En död galax innebär en galax där det inte längre bildas nya stjärnor.

Galaxen har uppkommit snabbt och slutat lika snabbt med att bilda nya stjärnor. Det är dock oklart om galaxens "lugna" tillstånd är tillfälligt eller permanent och vad som orsakade att stjärnbildningen avslocknade.

Resultatet av upptäckten ska publiceras i tidskriften Nature och ger viktig data till  astronomer att förstå hur och varför galaxer slutar bilda nya stjärnor och om de faktorer som påverkar stjärnbildning har förändras under årmiljarderna.

– De första hundra miljoner åren av universum var en mycket aktiv fas, med massor av gasmoln som kollapsade och bildade nya stjärnor, beskriver Tobias Looser från Kavliinstitutet för kosmologi som är  artikelns huvudförfattare. "Galaxer behöver en rik tillgång på gas för att bilda stjärnor, och det tidiga universum var fullt av gas"

– Det är först senare i universums historia vi börjar se att det i en del galaxer slutas bilda stjärnor, vilket kan bero på ett svart håls indragning av gas eller något annat, säger Francesco D'Eugenio, medförfattare till studien även han från Kavliinstitutet.

– Vi söker  efter fler galaxer som den här i det unga universum för att hjälpa oss att sätta vissa begränsningar för hur och varför galaxer slutar bilda nya stjärnor, beskriver Francesco D'Eugenio, medförfattare till studien. Det kan vara så att galaxer i det tidiga universum slutar producera stjärnor men vaknar till liv igen – vi behöver fler observationer för att ta reda på det.

Forskningen stöddes delvis av European Research Council, Royal Society och Science and Technology Facilities Council (STFC), en del av UK Research and Innovation (UKRI).

Troligen tog gasmolnet i galaxen slut så inte fler stjärnor kunde bildas men efter några miljarder år då supernovor kanske uppstod kunde stjärnbildning ske igen  eller om galaxen hamnade i ett gasmoln.

Bild https://www.cam.ac.uk/