Google

Translate blog

fredag 2 februari 2024

En gammablixt av en styrka aldrig tidigare detekterad kom överraskande.

 


NASA:s Fermi Gamma-Ray Satellite och Neil Gehrels Swift Observatory  upptäckte nyligen  en ovanligt ljusstark signal i rymden och skickade automatiskt information om händelsen till forskare. På Lesages teams chattkanal Fermi beskrevs fenomenet av forskare när  en uppföljningsstrategi över fenomenet gjorts för att bekräfta att det skett.

"Alla i den gruppen menade att det här är galet! Vem är i tjänst för att analysera detta? Det här är vad vi har väntat på", minns Lesage, doktorand vid University of Alabama, Huntsville.

Den ovanliga händelsen visade sig vara en kosmisk explosion som kan ha varit den ljusaste  röntgen- och gammastrålning sedan civilisationens begynnelse. Astronomer döpte den till BOAT, "den ljusaste genom tiderna". Lesage ledde analysen av Fermi-datan som visade hur ljusstark BOAT var. Mer än 150 teleskop i rymden och på jorden följde upp för att få mer information om händelsen, bland annat NASA:s IXPE (Imaging X-ray Polarimetry Explorer), rymdteleskopet Hubble och James Webb Space Telescope, samt Europeiska rymdorganisationens XMM-Newton-teleskop.

BOAT är ett exempel på vad astronomer kallar Time-Domain och Multimessenger Astronomy. En beteckning som hänvisar till händelser som inträffar i universum som teleskop kan observera under dess utveckling, till exempel en supernova eller sammanslagningen av två neutronstjärnor. "Multimessenger Astronomy" hänvisar till den mängd händelser som levererar information av universum, inklusive alla former av ljus, högenergipartiklar och krusningar i rumtiden som har som förklaring gravitationsvågor.

Även om universum kan tyckas förändras extremt långsamt under miljoner eller till och med miljarder år, sker ibland dramatiska förändringar i storleksordningen av bara dagar eller till och med bråkdelar av sekunder. Galaktiska centra lyser upp när ex deras centrala svarta hål drar till sig material ex plasma från närliggande stjärnor. Stjärnor exploderar (supernova). Neutronstjärnor kolliderar med svarta hål, neutronstjärnor kolliderar med neutronstjärnor och svarta hål smälter samman med andra svarta hål.

Många av dessa fenomen är oförutsägbara både när det gäller var och när de kan inträffa.

Bild https://science.nasa.gov/ med följande text. Astronomer tror att en lång gammablixt uppstår från en massiv, snabbt roterande stjärna när dess kärna får slut på bränsle och kollapsar och det då bildas ett svart hål i stjärnans centrum. I detta konstnärskoncept på bilden  kommer två jetstrålar ut från den döende stjärnan och interagerar med omgivande gas och stoft. NASA:s Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab.