Google

Translate blog

onsdag 16 januari 2008

Epikuros och Spunken


Epicurus njutningsmänniskan och spunken som kanske kan tolkas som meningen eller lyckan i livet handlar det om i dag.



Hos Epikuros var alla välkomna, slavar som kvinnor och det var ovanligt på 300 talet före Kristus. Epikurismen förespråkade att det goda livet är ett liv i välbefinnande med frånvaro av olust och lidande. För att uppnå detta måste man kalkylera ex. ska jag njuta kortvarigt nu eller skjuta upp det för en mer intensiv njutning sedan och då hoppas på ett långvarigt välbefinnande. Lev i en trygg omgivning bland vänner och ät och må bra sa han och undvik politik.

Lite kortfattat om denna inriktning som var populär en gång och som det i många fall även idag levs utefter. Jag tänker då på de som lever för dan. Alternativt de som sparar i aktier och fonder m.m. för att kanske få leva sötebrödsdagar som pensionärer.

Nu till spunken. Pippi Långstrump en av Astrid Lindgrens älskade figurer letade en gång efter något. Hon gav detta något namnet spunken. Men fastän det är så många år sedan Pippi letade efter spunken är det ännu idag inte helt säkert vad och om det verkligen var en spunk hon hittade. Forskningen, litteraturforskarna, bokläsarna, dagdrömmarna, sotarna, korsettbärarna, sjukvårdspersonalen m.fl. m.fl. har ännu inte lyckats få klarhet i vad en spunk är.


Frågan är om vi någonsin får veta det. Detta är ett av 1900-talets olösta mysterier. Vad är en spunk? Det är ett lika stort mysterium som frågorna runt UFO och spöken och gastar. Nå vi får fortsätta fundera en dag kanske någon någonstans kommer på svaret.