Google

Translate blog

fredag 15 januari 2021

Nebulosan IRAS 00500+671 har en mystisk stjärna i sitt centrum.

 


Ett team av forskare från Potsdam University och Kazan Federal University har hittat bevis på existensen av en tidigare okänd typ av stjärna dold  i nebulosan IRAS 00500+6713.   Nebulosor är moln av stoft och gas i vissa regioner av rymden där stjärnbildning sker. I denna nya rapport studerade forskarna nebulosan IRAS 00500+6713 då ett annat forskarlag förra året hade upptäckt en central stjärna, kallad J005311 i nebulosan. En stjärna där en stjärnvind av ovanligt höga hastigheter kunde uppmätas. Forskarna anser att stjärnan hade bildats på grund av en kollision mellan två vita dvärgstjärnor något som vad vi vet sedan tidigare leder till en supernovaexplosion och förintelse av båda stjärnorna vilket inte skett här.

Istället var det en vit dvärgstjärna som blev resultatet. En stjärna med unika attribut. Den visade sig  avge ovanliga röntgenstrålar och hade ett ljusare sken än man normalt ser på stjärnor som gått igenom en fas som denna gjort. Kan det ha varit dess kanske redan tidigare unika innehåll (i båda eller den ena stjärnan) som hindrat en supernovaexplosion (min anm.)

Ytterligare studier visade att stjärnan har en unik sammansättning dominerad av syre och neon men även ovanliga mängder kisel och svavel. Det konstaterades att stjärnan var en instabil biprodukt av två vita dvärgars kollision. En stjärntyp som aldrig tidigare upptäckts.  Forskarna föreslår att dess instabilitet tyder på att detta sannolikt inte kommer att pågå längre än 10000 år därefter får den en balans av innehållet av samma slag som normalt vita dvärgar har. Observationerna gjordes vid XMM-Newton rymdteleskop (som drivs av Europeiska rymdorganisationen).

En ovanlig stjärna (min anm.) men efter några tusentals år har den (kanske) stabiliserats och (kanske) den då blir en ordinär vit dvärg. Rapporten säger inget om vad som sker efter stabiliteten som det antas bli. Inte heller avståndet eller riktning till denna nebulosa där stjärnan finns har jag hittat . Lite dåligt att det inte beskrivs bättre anser jag.

Bild från inverhtse.com. En blick mot universum.