Google

Translate blog

fredag 10 januari 2020

Vatten finns på många exoplaneter. Men finns tillräckligt med vatten på dessa?


Tecken på att vatten finns verkar vanligt på de exoplaneter vi hittat därute. Optimismen att det därmed kan finnas liv där har varit positivt bland allmänheten. Men vad som inte alltid sägs är att de planeter vi hittat är jätteplaneter ofta gasplaneter. Mindre planeter som Jorden eller Mars är svårupptäckta från oss.


Nu har nya rön visat att de planeter man upptäckt vatten vid troligen enbart har detta i mycket liten skala så liten att det är tveksamt om det räcker för liv.

Forskarna undersökte data från atmosfären på 19 exoplaneter som insamlats av rymdbaserade och markbaserade teleskop. Dessa världar varierade mycket i temperatur, från nästan 20 grader C  till mer än 2 000 grader C och även i storlek, Från planeter ca 10 gånger Jordens massa till mer än 600 gånger Jordens massa, säger en av  studiens författare Nikku madhusudhan, en astrofysiker vid University of Cambridge i England.


Forskarna fann att vattenånga var vanligt i de främmande världarnas atmosfär detta fanns på 14 stycken av de 19 som ingick i undersökningen.  Det faktum att vi gör detaljerade mätningar av vattenånga i exoplaneters atmosfär är anmärkningsvärt eftersom vi ännu inte har gjort någon betydande upptäckt av vatten i de gasplaneter vi har i vårt eget solsystem säger " Madhusudhan och tillägger "Vi kan mäta vatten bättre på exoplaneter än i vårt eget solsystem." Hur (min anm) det kan vara möjligt låter jag läsaren själv läsa vidare om i länken här varifrån inlägget kommer det blir för långt annars att lägga in en diskussion om detta. 


Förutom vatten är de kemikalier som oftast upptäcks i stora exoplaneters atmosfär natrium och kalium. De mängder natrium och kalium som upptäcktes i exoplaneterna i undersökningen överensstämde med förväntningar forskarna ansåg sig veta om gasplaneterna i vårt eget solsystem. Emellertid är vattenånganivåer betydligt lägre än förväntat hos vårt solsystems gasplaneter än vad som hittats därute (om nu inget märfel gjorts min anm.). 


Det finns liv praktiskt taget varhelst det finns vatten på jorden, så att upptäcka att det finns mindre vatten i andra planetsystem än på Jorden kan innebära att där inte finns liv av det slag vi känner till. Men (min anm) vi har mycket litet kunskap om ens någon av hur det ser ut på stenplaneter i andra solsystem så vi ska inte dra för stora slutsatser av ovan undersökning. I vårt solsystem finns ju även några månar med gott om vatten ex Jupiters måne Europa.


Fri Bild från  som visar något som kanske inte finns mer än på Jorden. Liv och vatten.