Google

Translate blog

lördag 23 februari 2019

Kan vi evakuera mänskligheten från Jorden den dag behovet kommer.


Jorden har tillgodosett människors behov i tusentals år eftersom naturresurserna räckt till. Exempelvis  luft, vatten och mineraler. Till detta ska läggas solens energi vilken är än viktigare för den mänskliga rasen.


Forskare anser att det om två miljarder år så kommer solens slut som människovänlig att närma sig sin utgångsdatum, expandera i storlek och dess energiutsläpp öka så  haven kokar och miljön blir omöjlig för liv. 


Det finns även i nutid risken för ett fullskaligt kärnvapenkrig ska få samma resultat (kanske även en miljökollaps är på väg). Ett kärnvapenkrig skulle på  kort tid eliminera det mesta av liv på jorden.


Även om jorden överlever ett bra tag till kommer naturresurser i snabb takt minska och  istället kan misslyckad lösning av avfallsprodukter få miljön att kollapsa och  högre liv att få sämre möjlighet att fortsätta att existera.


Då världens befolkning fortsätter att växa och resurserna blir knappare kommer trycket att lämna vår hemplanet att öka dramatiskt i framtiden. Planeter för detta finns därute. Men en kolonisering tar lång tid och avståndet till dessa omöjliggör detta inom den vetskap vi har i dag. Vid kolonisering måste även hela ekosystem tas med om vi ska överleva.


Om en planet med helt annorlunda ekosystem skulle koloniseras kan det betyda slutet för människan. Vi är skapta för och i Jordiska ekosystem med dess bakterier mm. En planet att kolonisera måste därför vara steril (men med rätt syrenivå och vatten enligt mig) så vi kan plantera dit våra ekosystem.
  

Som det visat sig finns exoplaneter i ett enormt utbud av storlekar och banor. Dock måste en planet för kolonisering vara en speciell typ av planet ungefär av storleken som Jorden och kretsa kring en solliknande stjärna på ett avstånd som passar människan och dess djur och växtliv. Det är inte bara människan som ska förflyttas utan hela ekosystem.


En intressant planet upptäcktes 2016. Då  tillkännagav astronomer upptäckten av en potentiellt lämplig planet i bana runt Proxima Centauri. Denna stjärna är också känd som Alpha Centauri C och är en röd dvärgstjärna. Detta solsystem finns ungefär 4,2 ljusår från vår sol i stjärnbilden kentauren. Denna potentiella exoplanet är känd som Proxima b och är ca 1,3 gånger massivare än jorden. 



Förutsatt att vi har hittar ett passande nytt hem här blir nästa utmaning att komma dit.  Om vi kunde färdas i ljusets hastighet skulle det ta över fyra år för att komma dit. Dock är det enligt den fysik vi känner till idag omöjligt att åka iväg i ljushastigheten.

Kanske vi får hoppas på kontrollerade maskhål för resor av detta slag om nu dessa finns, kan byggas upp och kontrolleras. Med sådana kunde en omedelbar resa ske och en kollonisering möjliggöras.