Google

Translate blog

lördag 24 april 2021

Betelgeuses ”kanske” producerar axions (om de finns)

 




Betelgeuse är en stjärna som ses som en klarröd prick i stjärnbilden Orion. Den finns 520 ljusår från jorden och skapade rubriker förra året då den började visa Dimningtendens (ljuset skiftade i styrka), vilket fick vissa forskare att tro att den snart skulle explodera som en supernova.

Nu har forskare istället teoretiserat om att  Betelgeuse producerar de hypotetiska mörka materiapartiklar som kallas axioner. Ingen vet dock om axioner eller mörk materia finns i verkligheten. 


En ny sökning efter utsläpp av axioner gjorts utefter teorin om dessas egenskaper. Den heta Betelgeuse kan enligt teorin vara en perfekt plats att hitta axioner vid säger forskare. Dessa förmodade partiklar kan ha en miljon eller till och med en miljarddels massa av en elektron och är idealiska kandidater för att hitta mörk materia. Om de finns. Som mörk materia bör axioner inte interagera  med  ljuspartiklar. Men enligt vissa teorier finns det en liten sannolikhet att fotoner, eller ljuspartiklar, kan omvandlas fram och tillbaka till axioner i närvaro av ett starkt magnetfält, säger Mengjiao Xiao, fysiker vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Cambridge, till Live Science.

 

Den termonukleära kärnan i en stjärna är ett bra ställe att hitta kopiösa mängder fotoner och magnetism och Betelgeuse vilken har 20 gånger solens massa teoretiseras ha axionutsläpp ", sa Xiao.

Som äldre stjärna är Betelgeuse i ett stadium där det inte borde avges mycket röntgenstrålning, tillade han. Xiao och hans kollegor använde NASA: s rymdbaserade Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR) i sökandet efter en röntgensignatur  från Betelgeuse.

Men även om de inte såg något utöver vad som förväntades från vanliga astrofysiska processer utöver den lilla mängd röntgenstrålning som Betegeuse avger skulle det inte nödvändigtvis indikera att axioner är verkliga och avges här. Forskare skulle fortfarande behöva utesluta många icke mörkmateria förklaringar till strålning härifrån innan de vänder sig till ny fysik, säger , säger Joshua Foster, fysiker vid MIT som inte var involverad i arbetet men som har varit en del av försök att leta efter axioner som kommer från stjärnkluster nära vår galax centrum..

Men det är möjligt att axioner, om de en dag hittas, kan hjälpa astronomer att bättre förstå Betelgeuse, säger Xiao. Det är dimningseffekten vad som menas (min anm).

Jag (min anm.) anser som tidigare att axioner liksom mörk materia och mörk energi är enbart skapade för att vi inte förstår  fullt ut vad vanlig materia och energi är eller kan visa sig som. 

Bild från vikipedia som visar Betelgeuses position i Orion som det ser ut med blotta ögat.