Google

Translate blog

fredag 2 december 2022

Svarta hål är svåra att urskilja från eventuellt existerade Maskhål.

 


Maskhål eller som de även kallas Einstein-Rosen-broar är en lösning till relativitetsteorins fältekvationer. Einstein och Rosen fann lösningen genom att skriva om Schwarzschild-metriken för ett svart hål till en form som saknar  singularitet i centrum. 

Den nya lösningen beskriver då istället en tunnel mellan två plana delar i rumtiden. Dessa delar kan ligga mycket långt från varandra så långt (ljusår) att maskhålet som detta kallas till synes erbjuder en genväg mellan de båda delarna ( omedlbar restid, nolltid). Senare forskning har dock visat att maskhål är instabila om de består av vanlig materia och energi. För att göra det stabilt krävs negativ energi (kan mörk energi och  mörk materia vara lösningen på  negativ energi och materia om nu mörk energi och mörk materia existerar vilket jag tvivlar på (min anm.).

Ett svart hål är enligt den allmänna relativitetsteorin, en koncentration av massa med ett så starkt gravitationsfält att ingenting inte ens ljus kan fly därifrån. Materia eller ljus som kommer in innanför det svarta hålets händelsehorisont förblir där och kan aldrig komma ut igen, förutom eventuellt oerhört långsamt i form av Hawkingstrålning. Vad man vet i dag finns ett svart hål i centrum av alla galaxer. Men även fritt flytande svarta hål anses finnas. 

En grupp forskare vid Sofias universitet har nu hittat bevis som tyder på att anledningen till att ett maskhål aldrig har observerats är att de är nästan identiska med svarta hål (enligt teorin, ingen vet om de ens kan existera eller existerar därute (min anm)).

I en nyskriven artikel publicerad i tidskriften Physical Review D, beskriver Petya Nedkova, Galin Gyulchev, Stoytcho Yazadjiev och Valentin Delijski hur de  teoretisk studerat  linjär polarisering från en ackretionsskiva som är belägen runt en klass av statiska traverserbara maskhål och jämförde resultaten med bilder av svarta hål.

Ett maskhål skulle teoretiskt ha formen av ett slags tunnel som förbinder två olika delar av universum. Att röra sig genom tunneln skulle möjliggöra resor till avlägsna destinationer på sätt som inte är möjligt för rymdskepp som i teorin inte kan röra sig snabbare än ljusets hastighet. Maskhålet möjliggör en resa som sker utan tidsförspillan. Lika fort som du åker in i detta är du framme på din destination (min anm.).

Ingen har någonsin observerat ett maskhål eller ens sett några fysiska bevis för dess existens. Men i teorin och i matematiska uträkningar kan de ses som realiteter. Då teorin för deras existens är så stark, antar astrofysiker att de existerar. Problemet är att vi antingen saknar tekniken för att upptäcka dem, eller så har vi inte letat efter dem på rätt sätt eller plats.

I denna nya insats föreslår forskarna i Bulgarien att då de har hittat bevis via teori, tyder det på att de bör finnas där ute och att anledningen till att vi inte upptäckt dem är att vi misstar dem för svarta hål.

Arbetet innebar att studera maskhålsteorier och sedan tillämpa dessa på skapandet av datasimuleringar, med tonvikt på polariteten hos det ljus som skulle avges av ett sådant objekt - och genom att också ta hänsyn till egenskaperna hos en antagen ackretionsskiva som omger dem. De skapade sedan både direkta och indirekta bilder för att skildra hur ett maskhål skulle se ut och jämförde dem med svarta hål; resultatet blev att de såg anmärkningsvärt lika ut. 

Forskarna noterade dock att det borde vara möjligt att skilja maskhål och svarta hål åt genom att notera subtila skillnader mellan dem, såsom polarisationsmönster och intensiteter och deras radier.

Jag tvivlar på det. En annan fråga är var man hamnar om man sänder något in i ett maskhål? Hur ska vi veta det? Kan maskhål kontrolleras? Kan svarta hål samtidigt vara även ett maskhål? Är maskhål och svarta hål samma sak? Ingen vet vad som sker om man hamnar i ett svart hål. Men försvinner materia i ett maskhål måste tecken på var detta kommer ut finnas och kunna hittas därute: Om nu inte maskhål sänder mynnar ut i en annan dimension ett annat universum i tid och rum. Men då borde omvända maskhål sända ut i vårt. Inga tecken finns på detta eller har hittats.

Bild vikipedia.