Google

Translate blog

tisdag 27 december 2022

Ny idé för att spåra stora stjärnskepp därute

 


Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory(LIGO) är utformat för att öppna fältet för gravitationsvågsastrofysik genom att ge direkt detektering av gravitationsvågor något som förutspåddes finnas enligt Einsteins allmänna relativitetsteori och som kunde bevisas den 14 september 2015. Upptäckten gav nobelpriset i fysik 2017. LIGO:s gravitationsvågsdetektorer används i en flera kilometer stor skala i laserinterferometri för att mäta de små krusningar i rumtiden som orsakas av att gravitationsvågor som passerar oss från katastrofala kosmiska händelser som ex kolliderande neutronstjärnor eller mellan svarta hål eller från supernovor. LIGO består av två vitt åtskilda interferometrar i USA en i Hanford, Washington och den andra i Livingston, Louisiana de drivs unisont med syftet att upptäcka gravitationsvågor.

Ett team av fysiker anslutna institutioner i USA har nyligen samarbetat med en rapport där man diskuterar möjligheten att använda Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory (LIGO) i sökandet efter  utomjordingars färder i enorma stjärnskepp i Vintergatan. Gruppen har lagt upp sin studie på arXiv preprint-servern. Men om dessa skepp finns därute något vi inte vet. 

Forskare har noterat att baserat på de miljarder planeter som antas finnas i beboeliga zoner runt stjärnor i universum och det faktum att livet finns på jorden så borde det finnas liv på fler platser. Men hittills har sökandet inte gett resultat.

Problemet kallas Fermi-paradoxen

Framstående forskare har alltmer börjat fundera ut nya och mer exotiska sätt att söka på.

I studien noterar forskarna att vetenskapen har avancerat till den grad att gravitationsvågor kan detekteras av den teknik som LIGO förfogar över. De föreslår vidare att det är möjligt att stjärnskepp kan lämna gravitationsvågor i sitt kölvatten (likt en båt gör på havet) och att dessa vågor skulle kunna upptäckas med hjälp av LIGO.

Fascinerade av denna idé föreställde sig forskarna de faktorer som bör stämma för att dessa skepp ska upptäckas.  Först måste  stjärnskeppen vara av en viss storlek. De fann att det måste vara riktigt stora för att generera gravitationsvågor starka nog för att nå jorden - kanske i storlek som Jupiter. Det låter som  att det måste vara en hel planet som reser därute.

Utöver det måste vågorna för att inte vara för svaga för att upptäckas  stjärnskeppen röra sig t snabbt enligt beräkningar minst i en hastighet av 1/10 av ljusets hastighet. Utöver det får de inte finnas för långt från oss. Det antas att vågrörelser kan upptäckas om skeppen är högst 326000 ljusår från jorden.

Forskarna noterar också att om utomjordingar använder varpdrivning av skeppen borde forskare på jorden kunna upptäcka dem med samma teknik, eftersom  en sådan farkost skulle generera gravitationsvågor.

Varpdrivning är en teoretisk framdrivning som kanske kan fungera men det låter otroligt, Se mer om denna fascinerande framdrivningoch hastighet här. 

Bild flickr.com på en modell av det fiktiva stjärnskeppet Enterprise användes i den veckovis timslånga TV-serien "Star Trek", som sändes från september 1966 till juni 1969 på NBC-TV.