Google

Translate blog

söndag 12 april 2020

Nya rön blir ett steg närmre fusionsenergi. Obegränsad billig ren energi.


Forskare har länge försökt kontrollera fusionsenergi, energin som driver solen och stjärnor. En fusion fortsätter så länge det blir energi över efter sammanslagningen och det tryck utåt som den frigjorda energin åstadkommer kan hålla gravitationens tryck inåt i jämvikt. 


När för lite väte återstår i stjärnans centrala delar, så kommer gravitationen att komprimera stjärnan slutresultat en neutronstjärnablir följden alternativt sker en supernova.  Kärnfusion är den process då atomkärnor smälter samman och bildar större och tyngre kärnor. På grund av de små atomkärnornas låga bindningsenergi per nukleon kan man "tjäna" (frigöra) energi om man slår ihop två små kärnor till en tyngre. Fusion kombinerar ljuselement i form av plasma - det varma, laddade tillståndet av materia som består av fria elektroner och atomkärnor - som genererar enorma mängder energi. 


Forskare som försöker replikera fusion på jorden har för avsikt att ge en praktiskt taget outtömlig försörjning av säker och ren kraft för att generera el. Fusion har länge setts som en önskvärd energikälla detta då fusion inte leder till några utsläpp av växthusgaser och det finns nästan obegränsade mängder möjligt bränsle. Anläggningar kan byggas utan att påverka den omgivande miljön alltför mycket och avfallet är betydligt mer lätthanterligt än det från fissionsbaserad kärnkraft där uran är källan och avfallet är radioaktivt och farligt i hundratusentals år. 


Havets tillgång på deuterium och litium, som tritium som behövs räcker i flera miljoner år. 25 gram bränsle räcker till en genomsnittseuropés livsförbrukning av energi enligt uppgift i vikipedia dock ej bekräftad med källa.


Om vi kan tämja fusionsenergi är vi utan energibekymmer troligen mänsklighetens vidare tid.


Nya rön har kommit som visar att ytterligare ett steg mot denna ljusa framtid har tagits. Se följande länk. Men glöm ej att mycket återstår

Bild från på en ren natur.