Google

Translate blog

torsdag 26 augusti 2021

55 Cancri e är troligen Universums mest värdefulla exoplanet enligt mänskliga värderingar

 


55 Cancri e är en planet som kretsar runt stjärnan 55 Cancri A vilken i sin tur ingår som dubbelstjärna med stjärnan 55 Cancri55. Systemet finns i riktning mot Kräftans stjärnbild 41 ljusår bort från oss.

55 Cancri e kretsar nära sina solar och gör ett varv runt dem på under 18 timmar. Planeten är het och når temperaturer så höga som 2300 C. Men det som verkligen skiljer denna värld åt mot de vi hittills känner till är dess sammansättning. En sammansättning vilket gör den kanske till det mest värdefulla objektet i universum räknat efter de ämnen vi värderar högst ekonomiskt på Jorden.

 

55 Cancri e är dubbelt så stor som jorden, men har nästan 9 gånger mer massa vilket fått astronomer vid NASA att föreslå att denna Super-Earth skulle kunna bestå av högt tryckutsatt kol i form av grafit och diamant blandat med lite järn och andra element.

 

Det uppskattade värdet på 55 Cancri e uppskattas enligt beräkningar till 384 kvadriljoner gånger mer än jordens hela bruttonationalprodukt (BNP). Vissa astrofysiker föreslår att sådana diamantvärldar bildas ganska regelbundet när protoplanetära dammmoln som innehöll höga förhållanden av kol kollapsar och bildar planeter.

 

Idén att 55 Cancri e innehåller höga halter av diamant har ifrågasatts sedan exoplaneten först upptäcktes 2004.  Men trots alla dessa extrema världar som finns därute kan de mest extraordinära exoplaneterna fortfarande finnas där ute att upptäcka och de kan finnas i system av sådana solsystem som vi aldrig har stött på tidigare.

Jorden i jämförelse med 55 Cancri e. Bild från vikipedia.