Google

Translate blog

torsdag 29 april 2021

Kolrikt vatten funnet i Sutter's Mill;s meteoritfragment

 




Vatten anses numera vanligt i solsystemet och troligen i universum som helhet. Vatten har upptäckts i form av is på månen, i Saturnus ringar och i kometer. Flytande vatten har bekräftats på Mars och under ytan av Saturnus måne Enceladus och spår av vattenånga kan detekteras även i Venus atmosfär.

Vatten spelade en viktig roll i den tidiga utvecklingen vid bildandet av solsystemet. Planetforskare söker och har länge sökt efter bevis på flytande vatten i utomjordiskt material som exempelvis meteoriter. De flesta meteoriter härrör från asteroider som bildades i solsystemets tidiga historia.

Dr. Akira Tsuchiyama, gästprofessor vid Ritsumeikan University, säger, "Forskare förväntar sig att det vatten som en gång bildades vid asteroidens bildande finns upplöst i  dem ännu idag. Forskare har hittat sådana flytande vatteninkluderingar inuti saltkristaller i en klass av meteoriter som kallas chondriter, som är den stora majoriteten av alla meteoriter.

 Forskarna har nu  använt avancerade mikroskoptekniker för att undersöka Sutter's Mill. Sutter's Mill är en kolhaltig chondrite som kom in i jordens atmosfär och bröts upp kl 07:51 Stillahavstid den 22 april 2012, i fragment och tog mark på en plats där guldbrytningsfeber skett en gång därav namnet på platsen.

Meteoritfragmentet innehåller en kalcitkristall som innehåller en vatten i nanoskala med minst 15 % koldioxid. Detta konstaterande bekräftar att kalcitkristaller i forntida kolhaltiga chondriter kan innehålla inte bara flytande vatten utan också koldioxid.


Förekomsten av flytande vatteninkluderingar i Sutter's Mill meteorit har gett intressanta teorier om meteoritens överordnade asteroid (varifrån den en gång var en del av) och solsystemets tidiga historia. Inneslutningen av vatten och koldioxid inträffade troligen på grund av att den överordnade asteroiden bildades av bitar där fruset vatten och koldioxid redan fanns. Detta  innebär troligen att asteroiden har bildats i den del av solsystemet som är tillräckligt kall för att vatten och koldioxid ska frysa, och dessa förhållanden skulle placera formationsplatsen långt utanför jordens omloppsbana sannolikt även bortom Jupiters omloppsbana.

Asteroiden måste då ha transporterats till de inre regionerna i solsystemet där fragmentet senare skulle kollidera med planeten Jorden (efter att asteroiden krockat med ett annat objekt och fragment uppstod i form av det vi kallar meteoriter som chondriter). 

Detta antagande är förenligt med de senaste teorierna om solsystemets tyder på att asteroider som är rika på små, flyktiga molekyler som vatten och koldioxid bildas utanför Jupiters omloppsbana innan de transporterats till områden närmare solen. Den mest sannolika orsaken till asteroiders transport till det inre solsystemet skulle vara gravitationseffekterna från planeten Jupiter.

Jag anser att asteroiden varifrån fragmenten kom en gång kolliderade med en annan asteroid då dessa påverkades av gravitationen från Jupiter. Troligen kan asteroiden ha ingått eller asteroiderna ha ingått bland Jupiter trojaner. Men det finns asteroider även i närområdet utanför Jupiter. Dock tror jag inte de kom från Kuiperbältet asteroidbältet utanför Neptunus bana eller asteroidbältet mellan Mars och Jupiter (min anm.).   


Bild på fragment av denna meteorit, från vikipedia.