Google

Translate blog

torsdag 12 september 2019

De mystiska Fermi-bubbles.


Efter att med hjälp av observationer från Fermit-teleskopetav gammastrålning avslöjades 2010 tidigare okända funktioner i vår galax som sträcker sig halvvägs över skyn. Namnet på detta fenomen blev Fermi bubblorefter teleskopet från vilket de upptäcktes. Bubblorna spänner över en räckvidd av 50000 ljusår enligt ovan bild.

  

Det har antagits eller teoretiskt ansetts att det kan vara gammastrålar av högenergislag som interagerar med gas och damm som ger denna bubbelform. Bubblorna kan vara relaterade till frisläppandet av stora mängder energi som släpps ut från det supermassiva svarta hålet i centrum av Vintergatan. 

Vi vet att det från andra galaxers svarta hål där stora mängder materia matas in kan resultera i höga energistrålningseffekter.  Men inga bubblor har kunnat detekteras i andra galaxer utifrån sådana händelser. Men det kan bero på att vi har svårt att se dessa på grund av avståndet.


Senast har IceCube array i Antarktis rapporterat 10 fynd av höga energiutkast av  neutriner från bubblorna, vilket leder några astrofysiker att spekulera om att något slags av subatomära interaktioner är på gång.


Detta gör att vi idag ser på Fermi bubblorna som än mer mystiska än tidigare. Teorier finns nu om att det kanske inte har med det svarta hålet i galaxens centrum (enligt ovan) att göra utan kan exempelvis ha sitt ursprung från en stjärna som vandrade för nära det svarta hålet och strimlats, kastats ut och genom gravitation bildat bubblornas form.

Men det är även det enbart en teori. Det enda som är säkert är att bubblorna existerar, är stora och att vi inte förstår varför eller vad de visar.


Fri Bild på Fermi bubbles från NASA