Google

Translate blog

lördag 10 januari 2009

Ålproblem i vår tid Varför?


Ålen håller på att utrotas och frågan man ställer sig är varför?


Ålfångst har förekommit i många år och även under den tid vi har haft vattenkraftverk och
inte minskade ålen för det under 30-90 talet. Men nu minskar den. Förklaringen sägs vara vattenkraftverken. Inte tror jag på det då dessa har funnits länge och någon utbyggnad är inte är gjord på länge, om förklaringen varit denna skulle det inneburet en otrolig utbyggnad över hela Sveriges vattendrag. Trams med andra ord. Förklaringen ligger säkert ute i havet något av all miljöförstöring har slagit ut ålen. Vad? Inte vet jag men det är något för forskarna att ta reda på istället för att gömma sig bakom vattenkraftsverken, som om de varit boven, utrotat ålen redan på 40-50 talet. Detta hände inte.

Samuel Alnander


Han beskrev tidens teologi i ett mycket omfattande biologiskt verk som heter Anvisning til et utvaldt theologiskt bibliothek. Verket är i nio delar vilka gavs ut mellan 1762 och 1772.

Alnander som var en fattig man från fattiga förhållanden blev lektor på kadettskolan i Karlskrona.

Hans skrift användes länge som kurslitteratur och även hans andra skrift Historia librorum prohibitorum in Svecia utgiven 1764. Båda skrifterna är svåra att få tag på idag. De som dyker upp har ett förhållandevis högt pris på antikvariaten.