Google

Translate blog

lördag 19 juli 2008

Känner du som jag eller jag som du? Riskanalysera med ett DNA-test.


Charles Taylor menade att de önskningar vi har kan kategoriseras som lägre eller högre önskningar i betydelsen av dygdiga eller lastbara önskningar, låga eller ädla, modiga eller fega. I alla tider, sa han, har vi försökt reducera dessa kvalitativa värderingar till en mätbar kvantifierbar standard utifrån olika njutbara tillstånd som vi upplever att vi ska kunna mäta.

Detta ansåg Taylor vara en bristande moralisk styrka och ett försök att dölja kategoriseringen till objektiva värden för att lättare kunna kontrollera känslorna genom mätning o klassificering som har sin grund från en specifik önskning och dess fullbordan eller misslyckande.

Att mäta känslor är näst intill omöjligt såvida man inte ger känslor olika benämningar av sjukdomskaraktär för laboreringens skull.
Många vetenskapare har försökt och mer eller mindre tyckt sig lyckats men aldrig fullt ut.

Känslor och önskningar är individuella och av den anledningen bör de inte kvantifieras utan ses på i kvalitativ synvinkel.

Önskningar om god hälsa gör att möjligheten av att göra DNA-test på nätet kan bli en lukrativ affär för de som erbjuder detta.
http://sydsvenskan.se/kropp/article345489.ece

Men är det så lämpligt att göra detta test? Jag är tveksam.

En känslig person som får veta att denne har förhöjd risk för ex förhöjt blodtryck eller något annat, kan påverka sig själv så att det verkligen blir förhöjt. Trons kraft och psykets makt över kroppen är stor. En självuppfyllande profetia har uppstått.

Motsatsen kan naturligtvis också uppstå. En person som anser att denne har stor risk för en viss sjukdom får i testet veta att denna risk inte är så stor. Här kan den självuppfyllande profetian bli att personen blir övertygad om att han inte är i riskzonen för ex förhöjt blodtryck och därför inte bryr sig om hur han lever och tror att inget kan hända, men det kan det. Risker kan nämligen förändras beroende på ändrade kostvanor och rörelsemönster.