Google

Translate blog

fredag 5 september 2008

NU är det snart Jul men vad innebär julen för flertalet i dag?


Hur många i dag vet varför vi firar jul? Hur många vet i dag vad den kristna läran är?
Få av den yngre generationen. Därför hoppas jag att idén om att skapa en julkalender som porträtterar den kristna läran, vilken är grunden till varför vi firar jul, förverkligas. http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=157094


Martin Luther och Olaus Petri

Studieresorna gick till Tyskland under 1500 talet. Det var lutherska skolor som Wittenberg, Greifswald och Rostock som nu blev populära. Wittenberg var den populäraste av dem och här kom Olaus Petri, som kom att bli den svenske reformatorn nummer ett när det gällde renlärigheten av protestantismen, att få sin utbildning.

Olaus Petri kan man läsa om här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Olaus_Petri

Martin Luther här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther

Båda länkarna ger lite fördjupning i ämnet reformation och den tid då vi blev ett protestantiskt land. I bemärkelsen vår störste reformator Petri och Lutherismens utbildningsanstalt Wittenberg, i staden där Luther verkade och allt hände som sedan förändrade Europa och fortfarande är en tro delad av många, protestantismen. Vår svenska statskyrka var protestantisk, våra kyrkor är sparsamt smyckade på grund av att prål och lyx inte hör samman med Luthers lära. Detta till skillnad mot katolska katedralers rikt smyckade kyrkor.