Google

Translate blog

torsdag 2 oktober 2008

Förvirrade trossamfund finns även i dag.


I USA kan man förvånas över hur bibeln tolkas även i dag då fördelarna av ett manssamhälle inte är lika självklart som det en gång var.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=158055
Man ser kvinnliga präster som sexobjekt. Man kan undra vilka övriga fantasier dessa församlingsstyrelsemedlemmar har. Inget, absolut inget i bibeln kan tolkas som att det inte ska finnas kvinnliga förkunnare.

Det har i alla tider, även under Jesus tid, funnits kvinnliga förkunnare av Guds ord.
Dåtidens präster. Tramset som en del tar fram ur sitt sammanhang, kvinnan tiger i församlingen, har misstolkats i århundraden för att ge maktens män fördelar, inget annat.
Med förespråkande tolkning är följande uttryck ett mycket bra uttryck som gällt och gäller fortfarande. Uttrycket att tolka bibeln som fan läser den. Innebärande att tolka den till sin egen egoistiska förmån, vad detta än innebär för medmänniskan.


Bureus vår egen mystiker under 1600-talet.

Bureus var som många mystiker då nyplatoniker. Det var en inriktning som tagit sina idéer från Plotinios som i sin tur vidareutvecklat Platons idéer. Idéer som höll på att bli en världsreligion en gång och hade inte kristendomen kommit hade nog många av oss varit nyplatoniker i dag. Men nu blev det inte så.

Bureus däremot var en av dessa troende nyplatoniker, så kom i december månad 1613 då Gud uppenbarade sig för honom, vilket skedde i Tuna i Dalarna, och så var en ny profet född, ur denna, som vi kan kalla hänryckning.

Det Gud uppenbarat för honom var de apokalyptiska årtalen. De ödesår som framtiden hade i sitt sköte för att inte tala om domedagsåret.

Dessa årtal, hade han fått veta, fanns att utläsa i bibeln, genom rätt slag av tolkning vilken han nu fått förståelse för. Han predikade nu som profet och varnade för de år som komma skulle. Och av någon anledning gjorde han detta som rosenkreutzare. Hur kontakten med detta sällskap gått till är dolt för oss som undrar i dag.

Ja de ödesår han såg som skrämmande tydliga var 1666 och 1673. Vildjurets tal är ju enligt vissa 666 och just tre sexor i följd är ju inget vanligt årtal, enbart 1666 har vi upplevt. 1673 kan jag inte uttolka som något magiskt årtal men även detta år var ett ödesår enligt honom.

Som vi vet nu, hände inget som kan ses som världens domedag, hade så skett hade jag inte skrivit detta och ingen läsare hade heller funnits av texten. Men vem vet, det hade kanske inte varit någon större förlust. Jag menar om denna text aldrig skrivits och blogg varit ett begrepp som aldrig kommit till.