Google

Translate blog

onsdag 12 november 2008

Regeringen omtolkar bibeln för att passa vår tid.


Genom att ev. lyckas tvinga präster att viga samkönade har man omtolkat bibeln och ger riktlinjer för hur en kristen religion ska tolkas och gestaltas.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=159722
Då är inte nästa steg långt borta, att förändra och använda den kristna tron godtyckligt utefter politisk inriktning.

Detta är betydligt allvarligare och värre än när diktaturstater förbjuder en religion.
En förbjuden religion verkar i det tysta med sina tro. En religion som staten ger anspråk på
att lagstifta för att den ska passa in är betydligt värre och en ondska utan like. Det är en nedvärdering av Jesu lära till en sagoberättelse som man kan göra som man vill med och tvinga dess representanter, prästerna, att agera utefter regering och ateisters propåer för att få ett enhetligt samhälle. Vi lever verkligen i den yttersta tiden vilket självklart inte ateister tror utan de ser istället detta som tiden då religionen äntligen nedgraderas till det de ser den som, en fantasi. Marx tankar lever bland många i dag att religionen är ett opium för folket. Men vi troende kan och ska inte lockas med i detta utan stå fast i tron likt generationer före oss gjort när världen velat nedvärdera bibelns lära.


Christopher Polhem

det var en ingenjör det. Men hans uppfinningsrikedom, som man kan läsa om här
http://www.tekniskamuseet.se/templates/Page.aspx?id=2292 är så väl känd så därför tar jag istället upp hans naturfilosofi, vilken är mindre känd. Teoretisk filosofi a la Polhem.

Hans tankar inom detta är inte tryckta men finns bevarade. Han antog att universum fungerade som ett urverk. Det hade en gång startats upp för att sedan fungera per automatik. Det bestod av små runda materiepartiklar i rörelse. Mellan dessa sammanfogande kulor var det vakuum. Just genom vacuumet gavs då möjlighet till den rörelse som måste ske för fortsatt rörelse och hopfogning av alltet och allt.

Detta var skillnaden mot gurun Descartes ide om att det inte kunde finnas något tomrum eller vakuum. I övrigt var de överens om virvelteorin som jag redogjort för tidigare.

Han liksom övriga lärda på universitetet i Uppsala var därmed helt oense med den snart mycket större gurun inom området Newton.

Newton var en obildad tölp som skulle sättas i skola ansåg Polhem. Visserligen var Newton erkänd som en stor matematiker och teoretiker men så länge han inte kunde bevisa sin gravitationsteori så var hans teori värdelös ansågs det.

Vi vet hur det gick. Newtons naturfilosofi är gångbar ännu i dag men knappast Descartes.