Google

Translate blog

tisdag 25 november 2008

Snart behövs varken psykologer eller psykiatrer.


Genom att fler och fler beteenden ses som normala får dessa yrkesgrupper mindre och mindre arbete. Samhället tjänar stora summor på att ge fler och fler beteenden normal status. http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=160141
Så snart blir det en spännande tid då man inte vet när man stöter på en kvinnolik man eller en kvinna med piskan viftande i luften med en man i koppel om halsen efter sig. Ja kanske även en man med en fastkedjad kvinna bakom sig, fast då undrar jag om inte feministerna reagerar. Ja förunderlig är människans vägar i en tid som vår.

Men fördelen kan vara att vi kristna kanske inte heller då som i många fall nu ses som kufiska individer. Detta sagt med anledning av de snart dagliga debattprogram i teve om hur konstiga vi ses när ateister eller vetenskapare försöker få kristna att ifrågasätta sin tro, samtidigt som de själva inte ifrågasätter sin otro.



Tidskriftsutgivaren Gjörwell

kallades de lärda mödors patriark och inte utan skäl då: han var en av 1700-talets flitigaste brevskrivare. Breven finns publicerade i en samlingsvolym med namnet, ”Samlade levnadsbeskrivningar”, volymen är intressant att läsa ännu idag. Den är utgiven 1781. Gjörvells böcker finns på välsorterade antikvariat. En mycket bra samling av antikvariat där man kan söka o köpa böcker. Jag har själv handlat här, på denna länksamling som uppdateras kontinuerligt är. http://www.martling.pp.se/antikvariat.htm

Carl Christoffer Gjörwell levde mellan 1731- 1811 och var en stor publicist. Hans son Carl Christoffer Gjörwell blev en mycket känd arkitekt. Han ritade exempelvis Garnisonssjukhuset i Stockholm. Idag landstingshuset. Han ritade även Drottningens paviljong. Denne man och namne inklusive son till den äldre Gjörwell levde mellan 1766-1837.

Den äldre blev även morfar till Carl Johan Love Almqvist så nog fanns det författareådra i släkten. Almqvist hade dock oturen att misstänkas, rätt eller fel, för stöld, förfalskning och mord på den procentare han hade lån hos och tvingades under en rad av år att gå i landsflykt.

Det var lite ur Gjörwells släkthistoria.