Google

Translate blog

fredag 5 juni 2015

Kan insekter uppleva rädsla.


Säkert kan det tolkas som rädsla om instinkten gör att en fluga flyttar sig om en skugga upplevs över den.

 

Men är det samma sak som människans rädsla? Knappast. Rädsla innebär att föreställa sig framtiden som något hot. Att tänka framåt. Vi människor kan det. Vi kan även föreställa oss något skrämmande som kan inträffa men insekter kan knappast detta.

Även människan har en instinkt  när vi ex råkar bränna oss på en spisplatta reagerar vi instinktivt  och drar snabbt undan handen.

Detta är vad jag anser insekter gör. Instinkter styr handlandet inte rädsla om man nu inte tolkar rädsla som instinkt.

Skuggor ger detta  men även luftens rörelse har samma effekt,  därför har flugsmällan hål.

Citat: För alla som jagat en fluga kan intyga att flugor är duktiga på att hinna undan. Men flyr de på ren reflex, som när en hand läggs på en het spisplatta, eller har flugor också förmågan att uppleva rädsla? Slut citat.

Tänk bara på alla de flugor vi som inte tycker om dessa djur slagit med en flugsmälla. Om denna smälla varit utan hål hade vi missat de flesta likt de som försöker slå en fluga med en ihoprullad tidning gör om de inte är otroligt snabba i slaget.

En smälla måste vara full av små hål för att inte en luftkudde framför smällan ska bildas vid slaget och den vägen genom lufttrycket  instinktivt få flugan att flytta på sig blixtsnabbt vid kännande av den annalkande luftkuddens överraskande  tryck får den att flytta sig. Därför är hålen nödvändiga i flugsmällan för att i görligaste mån utjämna detta tryck och få flugan varnad försent.

Inga kommentarer: