Google

Translate blog

lördag 12 januari 2008

Protagoras, livvakten och noshörningen




Protagoras upplevde att det fanns olika slag av svar på samma frågor. Minst två fanns (finns) på samma frågeställning. Olika svar gör därmed att ett bevis blir relativ i förhållande till vem som framför det i en viss situation. Att övertyga om sanningen är vad advokater gör och lever av. En skicklig advokat kan övertyga om att en lögn är en sanning etc. Det innebär att rättvisan är relativ i förhållande till retoriken. Majoriteten tror på den som övertygar flest.

Man kan även se det positiva i olika ståndpunkter. Inom naturvetenskapen går forskning framåt och kunskap ökar genom att olika forskares olika ståndpunkter i en viss fråga kolliderar. Därigenom försöker dessa inriktningar övertyga om sanningen i just sin övertygelse och sina forskningsresultat för att få en karriär och eventuellt nobelpriset eller en högre befattning. Detta gör att vetandet blir större och att nya rön kommer fram inklusive att andra forskare hittar än fler infallsvinklar på samma problem. Den absoluta ståndpunkten i en viss naturvetenskaplig fråga når mänskligheten aldrig fram till och väl är väl det. Därför att skulle vi göra det skulle all forskning bli meningslös och samhället stagnera. Ingen utveckling eller förändring skulle längre ske.

Nu till nästa tanke. Ett förslag till ytterligare nya tillfälliga jobb för långtidsarbetslösa. Varför inte göra samma sak som i Zambia där varje noshörning i nationalparken Mosi-o-Tunya hade en egen livvakt dygnet runt för att förhindra tjuvjakt om det fortfarande är så har jag inte lyckats ta reda på. Men om man lusläser länken nedan kanske svaret finns där. Vad noshörningarna tycker om detta vet jag inte heller. Ja i Sverige finns inga noshörningar som behöver livvakter men kanske väl varg, björn, och andra rovdjur. Ja vill vi skapa än mer jobb kan kanske även andra djur tillfälligtvis få livvakt, katten Nisse på sina friarstråk, Råttan Ferdinand på sina vandringar över gator och torg och örnbon m.m.
http://www.zambiatourism.com/travel/nationalparks/mosipark.htm