Google

Translate blog

lördag 19 januari 2008

Stoikerna o Världsåret


Världsåret en otroligt svindlande tanke. Krysippos en av stoikerna där pliktkänsla och stoiskt lugn ingick ansåg bl.a. att vi levde i ett världsår. En populär idé då och som är en kuslig men fascinerande ideologi om världen.

Den innebär följande: Ett världsår är många tusen år långt. När detta år som innebär universum i sin helhet är slut går världen under. En stor världsbrand utplånar allt utom ett litet frö och från detta frö föds en ny värld. Ett nytt stort världsår tar sin början. Detta världsår blir exakt likt föregående. Allt återupprepas nu, alla händelser, individer och alla människors levnadslopp börjar om igen.

Nog är detta en kuslig tanke. Och vem kan bevisa att detta inte är sant eller möjligt? Ingen.

Men tänk på alla de som lever ett hårt och besvikelsefullt liv de är dömda att leva samma liv åter och åter igen i evighet. Visserligen utan att veta att de levt detta liv i det oändliga men tanken är ändå hemsk. Kanske det är detta återupprepande som ibland ger någon en känsla av deja vu? Denna tanke är så stor att jag anser att jag i dag inte ska blanda in några andra tankar in min blogg.