Google

Translate blog

tisdag 8 april 2008

Dagens o gårdagens Byggherrar +Marx


Här kan vi läsa om ett evigt problem i vår tid. Sedan 70-talets byggande har vi haft mer fuktproblem i byggnader än någonsin tidigare i historien.
http://www.nyteknik.se/nyheter/bygg/byggartiklar/article75932.ece

Hur många tegelbyggnader har haft fuktproblem som varit byggda innan 70-talet? Inte är det många. Hur många sedan 70-talet? Nästintill alla. Skolor har fått rivas privathem fått saneras ja exemplen är många sedan byggbransch blev lika med ackordsbyggande.

Ackordshetsen, nya oprövade material och hänsynslösa byggherrar är problemet. Byggherrar som har en deadline då bygget ska vara klart vilken ska hållas med alla medel. Tidigare generationers byggherrar som satte en ära i kvalitet har ersatts av herrar som bygger så stor kvantitet som möjligt på kortast möjliga tid till en förutbestämd kostnad.

Resultaten har vi sett i många år nu. Byggen som är fulla av fukt och ibland inte kan renoveras utan måste rivas. Hälsovådliga hem som om de ska renoveras, renoveras av samma hänsynslösa kostnadsjagande byggherrar och snart uppstår problemen på nytt. Byggbranschen är kaputt och någon förändring syns inte.

Nu till dagens filosof Karl Marx

Karl Marx och historiska materialistiska dialektiken. Här ansågs att historien gått framåt mot allt ädlare produktions- o arbetsdelningsformer. Marx ansåg att Hegels tal om andens utveckling var galet, istället var det de materiella förhållandena och de ekonomiska fördelningarna som var utvecklingens motor mot den ädla slutpunkten, det klasslösa kommunistiska samhället. Vägen dit kantas enligt Marx av vissa punkter vi redan har passerat. Produktionsförhållandena var utgångspunkten.

Under olika epoker hade olika klasser stått i motsatsförhållande till varandra. Slavar och slavägare under antiken var ett exempel, livegna och feodalherrar ett annat. Arbetare och borgare under vår tid, kapitalismens tid. Under varje tid har klasser kämpat mot varandra och drivit utvecklingen framåt.

Kapitalismen såg han som klassamhällets sista motsatsform enligt ovan. Kännetecknet under denna är förtryck, misär och alienation. Det har även under denna tid utvecklats specialisering av arbetsuppgifter. Vi har under 1900-talet sett sådan specialisering av produktionen exempelvis det löpande bandet.

Men kapitalismens skörd kommer att tas av socialismen trodde Marx. Den socialistiska revolutionen ska komma och med detta proletariatets övertagande av produktionsmedlen. All privategendom och alienation ska sedan avskaffas och det klasslösa samhället att byggas upp.

Det var Marx tanke, kortfattat beskriven. Han levde under 1800-talet och skrev Kapitalet som gavs ut 1867 en bok där han förklarar sina tankar i stor detaljrikedom. Boken ser ut som en bibel i format. Vi har upplevt eller läst om den kommunistiska revolutionen i verkligheten och även dess fall. Kommunismen fungerade inte som statsskick det tror jag ingen realistisk person kan opponera sig emot. 1989 föll den kommunistiska drömmen troligen för alltid.