Google

Translate blog

onsdag 16 april 2008

Hemlösa behöver bostad inte datorutbildning


Windelband (1848-1915) såg en skillnad mellan naturvetenskaperna och humanvetenskaperna. En skillnad som inte borde ha sin utgångspunkt av särskiljande i ande och materia utan i forskningsmetodik.

I naturvetenskaperna ska man finna skillnader och samband, väga, mäta och sortera.
I humanvetenskaperna handlar det om att beskriva ett enskilt fall, en enskild händelse eller en historisk period.

Och visst är det rätt hur ska vi kunna mäta ett enda fall och få några vettiga slutsatser för generalisering? Och kan vi inte det så är resultatet värdelöst, vetenskapligt sett.

Däremot är det mycket intressant att försöka förstå ett enskilt fall för att då känna igen liknande fall som kanske dyker upp i andra sammanhang och kunna bemöta dem på bästa möjliga sätt.

Lika självklart är det att man ska väga och mäta för att statistiskt bearbeta där det går, för att hitta samband så vi den vägen kan hitta en kärna av sannolikhet för att kunna bota exempelvis en åkomma.

Windelband var på rätt väg. Själklart tycker vi dag. Men så var det inte då och fortfarande finns dårar som försöker mäta, väga och den vägen statistiskt försöka få fram fakta exempelvis görs detta inom vissa psykologiska inriktningar. Men som sagt inom psykologin är man chanslös om man kritiserar. Vad man än säger så är det bevis antingen på förträngning eller på att psykologen har tolkat rätt. Jag kommer inte ihåg riktigt hur det var man beskrev det men på ett ungefär var det som jag beskrev ovan. Windelband tillhörde den så kallade Heidelbergskolan inom forskningsmetodikidéer.


Så kan läsa och förundras som vanligt kan man säga på människors dumheter.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=152142
Finns bara en sak att säga hur dum får man vara när man beslutar att hemlösa behöver datorutbildning i första hand inte bostad. Ja så tolkar jag denna artikel. Jag har alltid trott att hemlösa behöver tak över huvudet före allt annat. Men jag är väl dum som inte förstår att det de först behöver är datorutbildning. Men jag kan inte förstå varför. Så någon är dum antingen det är jag eller de som bestämt att datorutbildning är viktigare än bostad. Vad säger de hemlösa om de nu har någon talan.