Google

Translate blog

måndag 5 maj 2008

Din uppgift i livet kan vara svår eller lätt, tillfällig eller livslång


Emerson ansåg att alla har en mission att uppfylla i detta liv. Enligt 1800-taletsfilosofen Ralph Waldo Emerson inkarneras den gudomliga anden i varje människa och människan får därmed en gudomlig uppgift en unik uppgift för just denna människa. Det handlar därför om att initiativt känna efter för att hitta den uppgiften och hålla fast vid den då mår människan bra och känner att den lever rätt.

För min del tror jag också att vi alla har en uppgift. Min tro är att vi alla ska lära oss så mycket som möjligt av det vi har fallenhet och intresse för. Livet är menat som en läromöjlighet och varje människas uppgift att lära sig vad som denne kan och har fallenhet för då jag tror att kunskapen kommer till pass i nästa tillvaro. Inget liv är meningslöst fast man kan tycka så ibland. Det finns en mening med allt men den meningen kan vi människor inte alltid förstå.

Ondskan är lika närvarande som godheten och just därför händer det tragiska och hemska saker när vissa människor beslutar sig för att följa ondskans väg, av bekvämlighet, dumhet eller för egen vinnings skull på bekostnad av andras. Krig, våld och andra grymheter är exempel på detta. Gud skapade människan med fri vilja och fria val och just därför ingriper inte Gud för att ställa tillrätta när grymheten visar sig. Skulle Gud göra detta skulle vi haft en förmyndare fria val och fri vilja skulle då vara enbart floskler. Vi väljer hur vi vill leva och har rätt till detta. Det är detta som gör oss lika Gud. Inte utseendemässigt som vissa tror. Gud har inget kön ingen kropp utan är en ande. Men självklart kan Gud ta kroppslig form. Vi väljer här och sedan får vi det liv eller den förintelse vi samlat på oss efter detta liv. Det är min tro.


Ser vi då på den här artikeln och tänker utifrån ovanstående resonemang blir det kanske konstigt.



Har de kvinnor som blir våldtagna bla annat uppgiften att bli detta under sin livsresa? Självklart inte. Har de sig själva att skylla? Man kan se det som att en full kvinna som klätt sig utmanande riskerar att bli utsatt om hon träffar en påverkad eller mindre mogen man på sin nattliga vandring. Visst riskerar hon problem då.

Men valet att dricka sig full har hon gjort utan att lyssna på sin intuition för vägledning. Ingen vägleds till destruktiva handlingar om man inte går enklast möjliga väg som att inte ta tag i sina problem utan istället döva dem.

Däremot finns män och kvinnor som inte tar sin uppgift på allvar eller förstår den. De sunda som möter denna kvinna utan att bry sig. Den som bryr sig om en människa i nöd tar hand om denna och ser till att den kommer i skydd, hem utan att råka illa ut. Det finns många som har fått möjligheten att hjälpa utan att göra detta utan istället gått vidare och tänkt den egoistiska tanken; hon får skylla sig själv. Att välja den vägen som dessa presumtiva räddare gjort är ondskans väg.