Google

Translate blog

måndag 30 juni 2008

Sannolikheten i om vatten kan hela går ej att beräkna.


Frank Plumpton Ramsey, uppsatsskrivaren, var lärare i matematik vid Cambridge University. Han arbetade med att försöka reducera matematiken till logik och bevisa ett teorem som blev utgångspunkten för en gren av matematiken som fått namnet Ramsey-teorin.

Den behandlar en gren som mest handlar om egenskaper hos ändliga mängder.
En sannolikhetslära, där ett gemensamt urproblem är att beräkna sannolikheten för olika
utfall, vid exempelvis spel med tärning.

Problem vilka kräver resonemang, dels om sannolikheter och dels om antalet av kombinationer av tärningsslag som ger ett visst utfall.

Ett problem som tillhör Ramsey-teorin är följande sats: Utifrån 6 personer finns det antingen en delgrupp av 3 personer där alla känner alla, alternativt en delgrupp med 3 personer där ingen känner någon annan. Analogt kan man visa att från en utgångspunkt av 18 personer kan man hitta en delgrupp med 4 personer där alla känner alla eller ingen känner någon av de andra. Det finns ett tal R(k) för varje heltal k, sådant att man bland R(k) personer alltid kan hitta antingen en delgrupp av k personer där samtliga känner varandra eller en delgrupp av k personer där ingen känner någon annan. Som antytts ovan gäller R(3)=6 och R(4)=18.
Det är bevisat att ett sådant tal R(k) finns för varje heltal k men det exakta värdet är okänt för alla kZ5.

Nu till en spännande artikel om vatten som helar.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154716
Vad ska man säga om detta? Kan det finnas en sanning i att vanligt kranvatten på denna plats helar efter att ha välsignats av kyrkan?

Människor påstår sig ha fått hjälp av det. Kan man tro på det?
Ja, så länge ingen bevisat motsatsen utan bara ser på påståendet enligt logiska ramar så kan det ses som möjligt.

Logik och verklighet, inklusive trons makt är inget som man kan få in i något fungerande system. Vad som är verklighet är olika för olika människor. En helt objektiv verklighet finns inte då det förutsätter ramar som accepteras och upplevs av alla. Man kan inte, för att få verkligheten att fungera som man önskar, åberopa psykologin och psykiatrin för att återställa ordningen. Anser några att vattnet fungerat, då är verkligheten att det kan fungera. Någon har upplevt detta och att motbevisa detta går inte.