Google

Translate blog

torsdag 17 juli 2008

Utan de fyra sista siffrorna i personnumret är du fredlös på arbetsmarknaden.


John Rawls, en politisk filosof, vars arbete ”En teori om rättvisa” kom att bli mycket uppmärksammat och har följande tema.

Rättvisa är en fråga om hur man ska välja agerande utan kunskap på vilken roll eller position man ska få i ett kommande samhällsbygge.

Rawls ansåg att människor i en sådan position som skulle få uppdraget att upprätta ett samhällskontrakt då skulle koncentrera sig på två frågeställningar för rättvisesökande.

1. Man skulle koncentrera sig på grundläggande fri och rättigheter för alla utan undantag.

2. Man skulle enbart tillåta sociala och ekonomiska olikheter om de var till fördel för de sämst ställda i samhället.

Exempelvis genom att ekonomisk tillväxt gynnade de svaga i samhället.

Boken är ett intressant mastodontverk som det tar tid att ta sig igenom. Men det har inte hindrat att den studerats av många politiker av i dag och varit obligatorisk kurslitteratur på många universitet i Europa. Boken finns på svenska.

Ibland blir man överraskad när man läser en artikel. Se

http://sydsvenskan.se/skane/kavlinge/article344972.ece

Man har ibland fördomen att svenskar i gemen är främlingsfientliga.
Men när man läser om hur många som vill bli flyktingfaddrar i Kävlinge blir man positivt överraskad. Förförståelsen skulle annars vara att få skulle anmält sitt intresse.

När det gäller flyktingar som egentligen är fel ord har jag nu lärt mig (det ska kallas migranter då de flesta som kommer är just detta) vill jag tipsa om en bok som fick upp ögonen på mig när det gäller kunskap om de nya svenskarna som ännu inte fått uppehållstillstånd.

Kristina Mattssons bok: ”De papperslösa och de aningslösa.”