Google

Translate blog

torsdag 24 juli 2008

Snart kommer giftspindlar att bli vanligare som sängkamrater?


Manuel Castells och vår tid. Några år innan Millennieskiftet kom det ut ett gigantiskt verk av denne tänkare som åter tog ett samlat grepp om vår verklighet. Ett stort filosofiskt verk hade sett dagens ljus igen. I en tid då de stora berättelserna ansågs borta och enbart små berättelser om fragment om verkligheten hade skrivits under flera år. Inom det som kallas postmodernismen sa bl.a. Lyotard detta, se:
http://www.mv.helsinki.fi/wadenstr/artiklar/lyo.htm

Men så kom Castells verk om informationsåldern. Tre tjocka böcker som tog ett samlat grepp om verkligheten av i dag. Böckernas titlar är: Nätverkssamhället, Identitetens makt och Millenniets slut. Böcker värda att studera för människor som känner sig oförstående för hur vi hamnat i det samhälle vi i dag har.

Han behandlar begrepp som globalisering o identitet. Den informationsteknologiska revolutionen och nätverk kontra identiteter m.m. Det finns hur mycket som helst att läsa om honom och hans verk på nätet, sök på hans namn och se själva.

Med detta avslutas min långa redovisning inom området filosofers tänkande från de gamla grekerna till vår tid. Men jag kommer igen nu med några kvinnors historia som blivit odödliga genom sin historia. Detta börjar jag med i morgon.

En spännande nyhet kom ut för några dagar sedan om en nyupptäckt insekt utanför naturhistoriska museet i London.
http://politiken.dk/udland/article539510.ece

Som det står kommer årligen nya insekter till Europa. En del totalt okända som denna.
Inte ens på museet fanns den nedtecknad eller känd tidigare och det finns 28 millioner
arter i samlingarna.

Men nog är det fantasieggande att den upptäckts just utanför den plats där man har förteckningar över, som man tror, alla kända insektsarter.

Kan den ha blivit placerad här för att driva gäck med museets personal av någon kollega som hittat den? Är allt en bluff för att locka fler att bli intresserade av museets samlingar?
Ingen vet, men den lilla mandelformade insekten ska i dag vara den vanligaste insekten i museets trädgård enligt artikeln. Varför just här? Jag upprepar igen utan att ha belägg för det; kan det vara en skröna för att locka till sig fler besökare till museet?

Det skulle vara en bra reklam och lockelse att locka med en okänd insektsart, vilken ingen kan förklara hur den hamnat där eller vad det är för art. Som sagt, bara tankar, sanning eller konsekvens.
Men det är mycket troligt att insekten funnits i London alltid. Att den upptäckts nu kan bero på att den hittats just utanför museet och av något skäl förökats i stora mängder detta år. Här är människor i rörelse som intresserar sig för och har kunskap om insekter. När då något de inte känner igen uppenbaras så väcker det självfallet nyfikenhet. Därför är det ingen slump att det hittas nya insekter i närområdena till museer av detta slag. Det finns säkert många insekter som ännu ej hittats av forskare och katalogiserats. Lekmän ser säkert många också men vi vanliga ickekunniga inom området reagerar inte över om en insekt är katalogiserad eller inte då vi inte kan veta vilket.