Google

Translate blog

tisdag 29 juli 2008

Sök sanningen, den finns där ute någonstans.


Kristina av Stommeln gjorde ett starkt intryck på Petrus de Dacia till den grad att han skrev en bok om henne grundad på deras brevväxling och därmed blev han den förste svenska författaren. Han var dominikanermunk, hon en ung kvinna från Stommeln utanför Köln, med syner och upplevelser av religiös natur och tiden var mitten av 1200 talet.

Hon fick ofta och oförklarligt Jesu sår på sin kropp och även andra märken och hade många syner och uppenbarelser. Petrus blev mycket imponerad och besökte henne många gånger, alltid lika nyfiken på vad som hänt sedan sist.

Boken som grundas på hans brevväxling köpte jag själv på ett antikvariat på nätet och den är väl värd att läsas. Den är både gripande, erotiskt laddad och med mycket mystik.

Den heter Om den saliga jungfrun Kristina av Stommeln. Och utgavs senast vad jag vet av Bonniers förlag 1965. Det är i varje fall den upplaga jag har.

Läser att på Wikipedia kan nu all världens forskare och även lekmän lägga in nya rön om DNA. Kartläggningen av människans arvsmassa fortsätter.
http://www.nyteknik.se/nyheter/bioteknik_lakemedel/bioteknik/article382373.ece
Absolut inget fel i detta. Wikipedia är och blir allt mer gränslöst. Kunskaper och nya rön läggs dagligen in på denna numera världens största encyklopedi. Detta uppslagsverk måste vara tillgängligt för alla och fortsätta att vara fritt att använda.

Kunskap ska man inte behöva betala för vilket skulle få fattiga att uteslutas ur kunskapssökande och segregera kunskapen till de som har råd. Låt oss alla hjälpas åt med att stötta Wikipedia, världens bästa kunskapsbank och troligen den enda ev, om nu ingen eller flera konkurrenter dyker upp på nätet.